Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie si došlápne na bezohledné lidi na elektrokoloběžkách v Náchodě. Vyrazí do ulic

Problémy spojené s elektrokoloběžkami řeší prakticky každé město, ve kterém tato služba funguje. Většinou se jedná o bezohledné odkládání, vandalismus nebo nebezpečnou jízdu. Na všechny tyto podměty se nyní zaměří policie přímo v terénu.

Na preventivní akci se podílí městská i státní policie z Náchoda. Jejich cílem je sledovat chování cyklistů v pěších zónách, na jízdu po chodníku, po přechodech pro chodce nebo také v protisměru. Kromě toho si došlápnou i na mladistvé, kteří nepoužívají helmu. Právě děti ji do 18 let mají na kole i elektrokoloběžce nařízenou zákonem.  

„Stížnosti na neukázněnost jsou na denním pořádku a musím říci, že se z vlastní zkušenosti chodcům vůbec nedivím. V některých případech jsem byl svědkem opravdu velmi nebezpečných kolizí. Není možné, aby chodci na chodnících nebo přechodech museli uskakovat před projíždějícími koloběžkáři nebo cyklisty. Pevně doufám, že tyto bezpečnostní akce povedou ke zvýšení vzájemné ohleduplnosti," uvádí na webu města starosta Jan Birke (Jan Birke pro Náchod). 

Stejná pravidla pro cyklisty i elektrokoloběžky  

V silničním provozu platí pro uživatele elektrokoloběžek a koloběžek stejná pravidla jako pro cyklisty. I přesto, že způsob jejich řízení nemá nic společného s jízdou na kole. V některých případech může být dodržování předpisů na koloběžce nebezpečné. Například při ukazování změny směru jízdy.  

„Na koloběžce to bezpečné není, například proto, že má krátká řídítka. Je také méně stabilní a pokud chce jezdec ukázat změnu směru jízdy upažením, hrozí, že spadne. I to je důvod, proč vidíte na koloběžce někoho, kdo ukazuje, že chce odbočit, jen výjimečně. Řidič jedoucí za ním vlastně nezná jeho záměry,“ upozornila pro Hradeckou Drbnu metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná

Minimální věk pro řízení elektrokoloběžky se liší v jednotlivých zemích Evropy. V Itálii je například minimální věk pro její řízení 18 let. Od 14 let jí můžete řídit s řidičským průkazem AM, tedy oprávněním k řízení motorového vozidla s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km/hod. Ve Švýcarsku je to 16 let, V Německu 14 a Rakousku 12 let.  

V České republice se dítě do 10 let může pohybovat na elektrokoloběžce bez dozoru osoby starší 15 let pouze na cyklostezce, na stezce pro cyklisty a chodce a v obytné zóně po celé její ploše. V pěší zóně ale jen tehdy, pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů. V „Zóně pro cyklisty“ je nejvyšší povolená rychlost 30 km/hod. Což ale uživatelé často nedodržují. 

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky Náchod, cyklista, Jan Birke, Itálie, Evropa, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Česko, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie si došlápne na bezohledné lidi na elektrokoloběžkách v Náchodě. Vyrazí do ulic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.