Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Červenec byl v České republice osmý nejteplejší za 62 let

Letošní červenec v České republice byl osmý nejteplejší od roku 1961, od kdy se počítají republikové teplotní průměry. V průměru bylo 19,6 stupně Celsia. Srážkově byl měsíc normální, informoval dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle vědců z evropského programu pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus byl letošní sedmý měsíc nejteplejším v historii měření na světě, průměrná teplota byla 16,95 stupně, což bylo o 0,33 stupně více než předchozí nejteplejší měsíc v historii měření, kterým byl červenec 2019.

V Česku byla podle meteorologů zaznamenána nejvyšší červencová průměrná teplota před 17 lety, a to 21,3 stupně. Naopak nejchladnější červenec byl v roce 1979 s průměrnou teplotou 14,6 stupně.

Mírně teplejší byla první polovina letních prázdnin na Moravě a ve Slezsku, kde bylo v průměru 20,1 stupně, zatímco v Čechách bylo v průměru o 0,7 stupně méně. Třeba v pražském Klementinu byl červenec s průměrem 23,2 stupně devátý nejteplejší od začátku měření před 249 lety.

Celorepubliková průměrná teplota pak byla ve sledovaném měsíci o 1,3 stupně vyšší než normál z let 1991 až 2020, uvedl ČHMÚ. Nejteplejším dnem podle něj byl 15. červenec, kdy byla průměrná teplota v republice přes sedm stupňů nad uvedeným normálem. V tento den na více než 70 stanicích ČHMÚ denní maxima překročila 35 stupňů. "Byla také zaznamenána nejvyšší maximální denní teplota vzduchu v tomto měsíci, a to 38,6 stupně na stanici Plzeň - Bolevec," připomněli meteorologové. Vůbec nejvyšší červencové maximum je z 27. července 1983, kdy bylo v Praze Uhříněvsi naměřeno 40,2 stupně.

S ohledem na srážky červenec nevybočil z normálu. Podle meteorologů napršelo 59 milimetrů, což bylo 66 procent normálu let 1991 až 2020. Nejdeštivější byl červenec v porovnání s tímto normálem v Karlovarském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a nejméně srážek bylo Jihočeském kraji a na Vysočině.

Ohodnoť článek

Štítky Česko, Český hydrometeorologický ústav, letní prázdniny, teplo, rekord, teploty, oteplení, červenec, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenec byl v České republice osmý nejteplejší za 62 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.