Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jak odradit zloděje? Posekat trávník a nesdílet fotky z dovolené

Lidé v těchto týdnech vyrážejí na dovolenou, prázdniny jsou v plném proudu a v pohotovosti jsou také zloději, kteří čekají, až lidé opustí svá bydliště, aby měli volné pole působnosti. Policisté radí, co nezanedbat a jak zabezpečit majetek.

Lepší je sdílet fotky z dovolené až z domova

Jak přistoupit k zabezpečení bytu nebo domu před odjezdem na dovolenou? Podle policie by lidé neměli zbytečně upozorňovat na internetu, že míří pryč a v době, kdy si užívají letní radovánky, by neměli sdílet fotky a videa z hor a pláží na sociální sítě.

„Lepší je to sdílet, když jste opět zpět a váš majetek je opět pod dozorem. Nikdy nenechávejte na dveřích vzkazy o své nepřítomnosti,“ upozornil za policii Zdeněk Chalupa.

Policisté radí, že udržovat si dobré vztahy se sousedy nemusí být vždy na škodu. „Mohou si všimnout podezřelých osob u vašeho příbytku. Můžete je požádat o vybírání vaší poštovní schránky a zároveň o kontrolu vašeho příbytku,“ popsal Chalupa.

Policisté varují před schováváním klíčů pod rohožku, do blízkého květináče nebo po kámen. „Pro zloděje známa věc. Nikdy to nedělejte, nevěřili byste, kolik lidí takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá. Taktéž nezapomínejte uzamknout všechny vstupy a zavírejte okna. Tato opatření jsou nejdůležitější a nic vás nestojí,“ upozornil Chalupa.

Policie má však zkušenost i s tím, že zloděj využil žebřík a různého nářadí volně ležícího na zahradě k tomu, aby se vloupal do domu.

Policie doporučuje posekat trávník

Podle policie je dobré budit alespoň navenek dojem, že majitelé dům neopustili, doporučuje se například si před odjezdem posekat trávník.

„Mezi další opatření k zabezpečení bytů či domů patří různé zabezpečovací systémy, signalizační systémy a různé technické pomůcky do dveří a oken. Dejte raději přednost zabezpečovací firmě, která se prokáže patřičnými oprávněními,“ zdůraznil Zdeněk Chalupa.

Co dělat, když se člověk vrátí z dovolené a zjistí, že mu dům nebo byt vykradli zloději? „V žádném případě nevstupujte do objektu a neuklízejte nepořádek, který zanechal zloděj u vás doma, došlo by tak ke znehodnocení stop zanechaných pachatelem na místě činu a těžšímu objasnění a ztotožnění pachatele. Ihned po zjištění zavolejte Policii České republiky na bezplatnou linku 158,“ uzavřel Chalupa.

Ohodnoť článek

Foto Pexels | Piabay

Štítky dovolená, zloději, policie, rady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak odradit zloděje? Posekat trávník a nesdílet fotky z dovolené  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.