Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Blíží se rozšíření Archeoparku Všestary, začít by se mohlo na podzim

Královéhradecký kraj vyhlásí soutěž na rozšíření vnitřních expozic Archeoparku pravěku Všestary. Celková hodnota zakázky, která spočívá ve zhotovení nástavby a přístavby k současnému objektu v areálu Archeoparku, je 24 milionů.

Kraj rozšíření uhradí ze svého rozpočtu. Se zahájením stavby kraj počítá koncem října a potrvá zhruba osmnáct měsíců včetně vydání kolaudačního rozhodnutí. "Krajští radní dnes schválili vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce zajišťující rozšíření vnitřních expozic Archeoparku pravěku Všestary," řekla Martina Svatoňová z hejtmanství.

Zřizovatelem archeoparku je kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Ve venkovní části areálu je více než deset replik pravěkých objektů včetně rondelu či neolitického domu. Mezi návštěvníky patří stále častěji také žáci všech stupňů škol, archeopark tak plní i funkci vzdělávacího centra. Archeopark seznamuje návštěvníky se životem v pravěku prostřednictvím tzv. živé archeologie, tedy experimentální archeologie, a na metodách názornosti je založena celá atraktivita areálu.

"Investicí do stavebních úprav, nástavby na stávajícím objektu a do nové přístavby v jeho zadní části zvýšíme atraktivitu parku, návštěvnickou kapacitu a umožníme prohlídky expozic během celého roku," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Na budovu v jihozápadní části archeoparku stavbaři přistaví nástavbu tak, aby navazovala na okolní budovy. V půdní vestavbě budou pro návštěvníky k dispozici dvě dílny, foyer s projekčním sálem a vnitřní expozicí. Projekt počítá i s výstavním sálem v nové přístavbě objektu. Vznikne i nové sociální zázemí. Přístavba v zadní části budovy poslouží pro praktické ukázky experimentálních archeologů.

"Plánujeme tam uskutečnit zajímavé výstavy, přednášky a další akce. Jako novinku nabídneme archeologické nálezy z výstavby dálnice D11 a podrobně přiblížíme průběh námořních expedic Monoxylon. V expozici najdou místo i archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor," uvedla náměstkyně pro cestovní ruch a kulturu Martina Berdychová.

Všestarští experimentální archeologové se proslavili především námořními expedicemi Monoxylon v dlabaných člunech, kterými se snaží přispět k poznání šíření raných forem zemědělství ve Středomoří. V nové expozici bude také replika pravěkého plavidla, která se tento měsíc vrátila z Egejského moře ze čtvrté expedice Monoxylon. Expedice Monoxylon IV navázala na námořní výpravy archeologů ze všestarského archeoparku v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019.

Archeopark pravěku Všestary leží asi sedm kilometrů jihozápadně od Hradce Králové a svým zaměřením je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v ČR. Královéhradecký kraj ročně přispívá na jeho provoz zhruba dvěma miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Archeopark Všestary

Štítky ČR, správa, stavby, archeologie, Všestary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se rozšíření Archeoparku Všestary, začít by se mohlo na podzim  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.