Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Stavba terminálu v Hronově za více než čtyřicet milionů by mohla začít v listopadu

Do soutěže na zhotovitele přestupního dopravního terminálu před vlakovým nádražím v Hronově na Náchodsku se přihlásily dvě firmy. Během následujících dnů radnice přihlášky vyhodnotí a zveřejní vítěze zakázky.

Nejvyšší možná cena zakázky je stanovena na 43,6 milionu korun se započtením daně. Nový autobusový terminál zajistí veškeré zázemí pro autobusy, ale i cestující využívající železniční i autobusovou dopravu. Město zažádalo o evropskou dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která by měla pokrýt velkou část uznatelných nákladů. Radnice má přislíbenou také podporu Královéhradeckého kraje.

"V případě získání dotace předpokládáme zahájení prací v listopadu, hotovo by pak mohl být v říjnu 2024. V Hronově vznikne dopravní uzel, dojde k soustředění autobusové a železniční veřejné dopravy v jednom místě, vlaky a autobusy by měly na sebe navazovat. Smyslem projektu je dostat více lidí do veřejné dopravy a zvýšit komfort cestujících," řekl starosta Petr Koleta.

V současnosti jsou autobusová stání v ulici Čapkova v centru šestitisícového města a přechod k vlakovému nádraží zabere okolo 15 minut. "Autobusy mají nyní stání v nevyhovující lokalitě v centru města. To se změní, Čapkova ulice a náměstí Československé armády se tak zklidní. Dalším přínosem bude i to, že se zkulturní prostranství před nádražím," řekl Koleta.

Vytvoření autobusového terminálu v blízkosti nově zrekonstruované budovy vlakového nádraží by mělo v budoucnu zlepšit návaznost regionálních autobusových i vlakových spojů v regionu. Před železniční stanicí vyroste kryté centrální autobusové nástupiště pro více linek, zhruba 60 parkovacích míst pro automobily, dobíjecí stanice pro elektroauta, vzniknou také cykloboxy na dočasné bezpečné odložení jízdních kol.

"Přístřešek autobusového terminálu je navržen jako jednoduchá subtilní konstrukce ve tvaru protáhlého oválu, který zakrývá objízdné centrální nástupiště. Cílem je pokorně, ale soudobým pojetím, doplnit prostor, jemuž vévodí budova vlakového nádraží z dob rakousko-uherských," uvedli zástupci náchodské společnosti Ateliér Tsunami, která se postarala o architektonický návrh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Atelier Tsunami

Štítky ČR, stavby, správa, doprava, autobusy, Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba terminálu v Hronově za více než čtyřicet milionů by mohla začít v listopadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.