Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Skonal pes Polux, pro policisty kamarád, bojovník i parťák. Bylo mu deset let

Policisté z Trutnovska truchlí, odešel psí hrdina Polux. Německý ovčák sloužící v řadách policie zemřel v nedožitých deseti letech. Během služby vypátral 17 pachatelů a desítky předmětů, zachránil také tři pohřešované osoby. V roce 2016 získal ocenění za záchranu života.

Po krátké nemoci zkonal policejní pes Polux. Služební německý ovčák zemřel v nedožitých deseti letech. Od svých čtyř byl právoplatným členem pořádkové jednotky. Během života dosáhl vynikajících výsledků. Byl také prvním psem v České republice, vycvičeným na zneškodnění aktivního střelce.

Německý ovčák Polux sloužil u oddělení služební kynologie v Trutnově, kde byl plně sžitý se svým psovodem, policistou Michalem Zárubou. „Jednalo se o věrného, nebojácného a velmi rychle se učícího psa, který tvořil se svým psovodem výjimečný celek. Tato skvělá, sebejistá a přitom skromná dvojice inspirovala mnoho dalších policejních psovodů," popsala policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Během svého života byl Polux vyžádán do služby více než stokrát. Vypátral sedmnáct pachatelů, z nichž dva přímo zadržel. Dále nalezl sedmadvacet předmětů, mezi nimi i klíče ukradeného auta, či odcizené pneumatiky. Vystopoval i dva nástroje použité při trestné činnosti, kteří jejich pachatelé odhodili při útěku. Zachránil také tři pohřešované osoby. V roce 2016 získal právě za záchranu života ocenění „Statečné psí srdce".

Policisté na základě pachové stopy tohoto německého ovčáka dokázali trestnou činnost pěti pachatelům. „Polux dokázal vyhledat a vytrvale sledovat několika kilometrové pachové stopy, označovat na nich ztracené či odhozené předměty pachatelů, které v závěru nejednou dostihl a zadržel. To dokázal v jednom dni i několikrát zopakovat," uvedli vedoucí služební kynologie Jaromír Kyselo a Poluxův psovod Michal Záruba.

Foto Policie ČR

Štítky Policie ČR, pes, Polux, německý ovčák, okres Trutnov, Česko, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skonal pes Polux, pro policisty kamarád, bojovník i parťák. Bylo mu deset let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.