Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Firma za zbourání Špindlerovské hospody dostala pokutu, porušila zákon

Stavební úřad ve Špindlerově Mlýně uložil pokutu několika statisíců korun firmě, která loni na podzim v centru horského střediska nechala bez povolení zbourat chátrající objekt bývalé zotavovny Pětiletka, jehož součástí byla Špindlerovská hospoda. Firma Projekt Central tím porušila zákon ve dvou bodech, uvedl starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.. Podle něj firma pokutu zaplatila, částku nesdělil. Na uložení a uhrazení sankce upozornila Česká televize.

"Vlastník objektu se dopustil dvou přestupků. Odstranil stavbu bez souhlasu nebo povolení stavebního úřadu a neuposlechl výzvu stavebního úřadu k zastavení prací. Pokuta byla uhrazena v plné výši a dané lhůtě, to znamená, že pro město je tato část etapy projektu Hotel Špindlerovská uzavřena," řekl Martin Jandura (Špindlerův Mlýn - město s vizí).

Objekt v posledních letech chátral, provoz Špindlerovská hospoda ukončila v srpnu 2021. Zbouraný objekt má nahradit objekt nový, ve kterém má být hotel a restaurace, uvedl starosta Jandura.

Špindlerovská hospoda byla založena na počátku 20. století zřejmě na místě starší stavby, nebyla památkově chráněná.

Bourání začalo koncem září 2022 za bývalého vedení města, přestože stavební úřad nevydal povolení k odstranění stavby. Zástupci bývalého vedení města tehdy uvedli, že stavební úřad dostal od vlastníka objektu žádost o odstranění stavby, ke které se město jako účastník řízení vyjádřilo, ale povolení úřad nevydal, demolice začala pouze na základě statického posudku.

Podle dřívějšího vyjádření tehdejšího starosty a nyní místostarosty Vladimíra Starucha firma požádala o předběžný souhlas, aby znala předběžná stanoviska města ke stavebnímu řízení. Bývalá rada města vydala souhlasné vyjádření k odstranění stavby za předpokladu řádného stavebního řízení. Radnice věděla, že je objekt ve špatném stavu a je snaha ho nahradit novým. Podle Starucha ale město předpokládalo, že bude řádné stavební řízení s posouzením stavu objektu a bude navržen postup demolice. "Tedy, že se teprve rozhodne, jestli půjde o částečnou či úplnou demolici a v jakém rozsahu bude případně objekt nahrazen," řekl dříve Vladimír Staruch (Pro náš Špindlerův Mlýn).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Štefek

Štítky ČR, správa, stavby, kriminalita, rekreace, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Škaloud

A na co pak ty uřady jsou? Váš názor vám neberu...

Pondělí, 31. července 2023, 08:36Odpovědět

Pavel Dvořák

Zdeněk Škaloud: Jo, to zrovna. Jen nesmyslná šikana ze strany úřadu.

Pondělí, 31. července 2023, 06:58Odpovědět

Zdeněk Škaloud

Počítali s pokutou ,byla určitě zakalkulovaná v ceně , proto nerespektovali nařízení a vědomě porušili zákon. Postih i když se tají výše měl být mnohem vyšší jako odstrašující případ pro druhé...

Neděle, 30. července 2023, 22:45Odpovědět

Firma za zbourání Špindlerovské hospody dostala pokutu, porušila zákon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.