Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zahynul, když jel k zásahu. Dnes uctili hasiči po celé republice jeho památku

Úderem jedné hodiny odpolední dnes vyjeli před budovy Hasičských záchranných sborů po celé republice hasiči s technikou, aby se zapnutými výstražnými světelnými zařízeními uctili památku jejich kolegy, Zdeňka Hejduka z centrální stanice Kolín. Ten tragicky zahynul před týdnem, když spěchal s kolegy k požáru rodinného domu a převrátila se s nimi hasičská cisterna.

K tragické události došlo 19. července krátce před jedenáctou hodinou večerní. Kolínští hasiči byli vysláni k požáru rodinného domu v Krakovanech, kde bylo potřeba evakuovat ohrožené osoby ze sousedního domu a z hořícího objektu zachránit hospodářská zvířata. K požáru už ale bohužel nedojeli. Cestou k zásahu jejich cisterna havarovala. 

Hasičský vůz nejprve narazil do semaforu, poté do rodinného domu a v důsledku nárazu se utrhlo prvé přední kolo a cisterna skončila převrácená na boku. Uvnitř zůstala zaklíněna celá posádka vozu. Zraněni byli tři hasiči, kteří museli být ošetřeni a jeden utrpěl smrtelné zranění. Byl jím právě Zdeněk Hejduk.

Tragicky zesnulý hasič Zdeněk Hejduk

Dnes, v den pohřbu, se uskutečnila i pieta. Před všemi stanicemi HZS byla vystavena technika se zapnutými světelnými zařízeními a před ní se postavili hasiči v zásahovém stejnokroji, aby uctili památku svého kolegy minutou ticha. Stalo se tak přesně v jednu hodinu odpoledne.

„Do obřadní síně se se Zdeňkem Hejdukem přišel rozloučit i ministr vnitra Vít Rakušan, starosta města Kolín Michael Kašpar, generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček, ředitel ÚO Kolín Dalibor Zeman a další,“ je uvedeno v tiskové zprávě hasičů.

„Hasičská rodina ztratila jednoho ze svých členů, kolegu, ale především kamaráda. Je mi to nesmírně líto. Služebním slibem jsme se zavázali nasadit pro ochranu této země a jejích obyvatel i vlastní život. Denně zasahujeme u desítek nebezpečných událostí a bereme to jako samozřejmost. S takovým rizikem nastupují hasiči do práce každý den. I přesto je to pro nás všechny velká rána. Všem kolegům, a především pak rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Proč se nehoda stala a jaká byla její příčina, to bude předmětem šetření kriminální policie a Územního odboru Kolín. „Ti již také nařídili soudní pitvu muže, který jako jediný nehodu nepřežil. K vyšetřování nehody bude rovněž přizván soudní znalec z oboru silniční nehody k vypracování znaleckého posudku ke zjištění nehodového děje a všech příčin, které jej ovlivnily," sdělila mluvčí středočeských hasičů Vlasta Suchánková

Po celé republice zahynulo za posledních deset let při zásazích šest dobrovolných a čtyři profesionální hasiči.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS ČR

Štítky Hasičský záchranný sbor, Zdeněk Hejduk, Kolín, požár, rodinný dům, nehoda, Vladimír Vlček, Vít Rakušan, Krakovany, tragédie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Pochop

Už se zjistilo,kdo tu nehodu způsobil?

Čtvrtek, 27. července 2023, 01:41Odpovědět

Zahynul, když jel k zásahu. Dnes uctili hasiči po celé republice jeho památku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.