Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

O hradecký Dům odlehčovací služby je velký zájem, rezervační formuláře jsou plné

Dům odlehčovací služby pro zdravotně postižené v Honkově ulici v Hradci Králové od konce června loňského roku, kdy zahájil provoz, poskytl služby téměř 200 lidem. Rezervační formuláře jsou plné dlouho dopředu.

Zájem o odlehčovací službu roste, rezervační systém v domově je plný až do podzimních měsíců. Provozovatelem zařízení, které město vybudovalo včetně vybavení za více než 136 milionů korun, je společnost Sociální služby města Hradec Králové. Zařízení má 35 lůžek.

"První klienti nastoupili 27. června 2022 a do dnešního dne se pracovníci Sociálních služeb HK postarali o 195 osob. Klienti zde obvykle stráví týden až tři měsíce a někteří se opakovaně vrací," uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Odlehčovací služba je poskytována na přechodnou dobu lidem se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení. "Rodiny pečující o nemocné příbuzné mají díky této službě možnost získat nějaký čas nezbytný pro svůj vlastní odpočinek a regeneraci sil. Klient, který se dočasně ubytuje v odlehčovací službě, má zajištěnou 24hodinovou pobytovou péči, stravu i doprovodný program. Prostory budovy jsou plně bezbariérové. K dispozici je 35 pečovatelských lůžek," uvedl náměstek primátorky pro sociální věci Pavel Vrbický.

Mezi klienty převládají lidé v seniorském věku, průměr je 84 let. Klienti v zařízení stráví průměrně několik týdnů. Budova je rozdělena do čtyř kategorií podle závažnosti zdravotního stavu klientů.

"Nyní máme 29 zaměstnanců, kteří se střídají, aby zajistili nonstop provoz zařízení. Někteří se starají o pacienty, jiní zajišťují stravu nebo pravidelné denní programy," uvedl ředitel Sociálních služeb HK Robert Černý.

Pobyt v odlehčovací službě Honkova vychází na 900 korun za den. "Tato částka zahrnuje plnohodnotnou stravu, ubytování, nepřetržitou péči, programy i různá cvičení. Samotné náklady na provoz této služby pokryje částka od klientů ze 40 procent, zbytek je hrazen z financí od státu, kraje či města," uvedl Černý. Za rok fungování uhradili klienti více než 7,2 milionu korun. Provozní náklady zařízení se dostávají do desítek milionů.

Stavba budovy začala v září 2020 a vyšla na 127,4 milionu korun, za vybavení město zaplatilo dalších více než devět milionů korun. Další téměř tři miliony korun investovaly do vybavení také Sociální služby HK.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Odlehčovací služba Hradec Králové

Štítky ČR, správa, sociální, služby, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O hradecký Dům odlehčovací služby je velký zájem, rezervační formuláře jsou plné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.