Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hradecký kraj chce své budovy osadit fotovoltaickými panely. Potřebuje získat dotace

Královéhradecký kraj by rád nakoupil fotovoltaiky pro své budovy napříč krajem. Bez dotace to však nepůjde. V současnosti podal 21 žádostí. Bez těchto dotací by muselo samo hejtmanství zaplatit 117 milionů korun. Cílem je však ušetřit. A to hlavně za elektřinu.

Nejde pouze o budovu krajského úřadu na Pivovarském náměstí v Hradci Králové. Fotovoltaiku na své střechy dostanou i nemocnice, domovy pro seniory, muzea nebo například Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem.  

Hejtmanství se o úsporu energie snaží dlouhodobě. Mezi poslední významné projekty tohoto charakteru patří dálkové odečty. „Investice do fotovoltaiky považuji za další výrazný pozitivní posun, zvláště pokud nám legislativa umožní založení energetického společenství a fotovoltaické panely budeme moci využívat v jeho rámci,“ uvádí v tiskové zprávě náměstek Pavel Bulíček (Piráti).  

V plánu je i sdílení přebytečné energie, kterou si budovy díky panelům vyrobí. Přebytek se tak neposílal zpět do sítě, ale do institucí, kde chybí. Do budoucna by se tento projekt mohl propojit i na dobíjení elektromobilů.  

Jednotlivé projekty už mají přísliby financování, které potvrdilo zastupitelstvo 19. června. Kraj zajistí 70 milionů korun. „Z toho minimálně 10 milionů korun by měl získat zpět prostřednictvím dotací,“ uvedl ve zprávě mluvčí kraje Dan Lechmann. Další dotace až do výše 40 milionů korun jsou ve hře.  

Ohodnoť článek

Foto ČEZ

Štítky dotace, Královéhradecký kraj, projekt, ZOO Dvůr Králové, Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Pivovarské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chce své budovy osadit fotovoltaickými panely. Potřebuje získat dotace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.