Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Jičínsku hořela paseka a stromy. Na místě bylo několik jednotek hasičů

Několik hasičských jednotek u Mladějova na Jičínsku v členitém terénu likvidovalo požár paseky a stromů. Hořelo na ploše zhruba 50 x 100 metrů. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. V celém kraji platí výstraha před požáry. Požár byl nahlášen včera krátce po 14:00 a asi o dvě hodiny později se hasičům podařilo požár lokalizovat

"Požár byl zlikvidován, jednotky se budou postupně vracet na své základny. Příčinu požáru bude zkoumat vyšetřovatel. Výši způsobené škody bude majitel lesa teprve vyčíslovat. Uchráněné hodnoty jsou zhruba jeden milion korun," řekl v podvečer mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Zbyněk Voříšek.

Hasiči během zásahu nasadili 15 vodních proudů, v blízkosti zřídili čerpací stanoviště a vodu na místo dopravovali cisternami. Na místě zasahovalo sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, letecká podpora nebyla nakonec potřeba, dodal Voříšek.

V celém Královéhradeckém kraji platí od 10. července zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě včetně pálení klestí na zahradách. Důvodem jsou vysoké teploty, sucho a nepříznivá předpověď pro následující dny. Zákaz platí do odvolání.

V části Čech stouplo riziko vzniku požárů, ve zbytku ČR zůstává na nízkém stupni

V části Čech se zvýšilo riziko vzniku požárů. Vysoký stupeň nebezpečí již dřív platil pro Ústecký a Karlovarský kraj, nově je i pro většinu Středočeského a Plzeňského kraje, pro Prahu, severozápad Jihočeského a západ Libereckého kraje. Ve zbytku země zůstává riziko požárů na nízkém stupni. 

"Riziko vzniku a šíření požárů zůstává v platnosti pro celé území ČR. Vyšší stupeň a tedy i vyšší riziko je v severozápadní polovině Čech, naopak na ostatním území ČR převládá riziko nižší," konstatovali meteorologové.

Jejich upozornění na možné požáry v Česku platí několik týdnů a je až do odvolání. Některé kraje kvůli horkému a suchému počasí vyhlásily zákaz používání otevřeného ohně v přírodě a na dalších rizikových místech, jako je okolí stohů slámy.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, okres Jičín, strom, Česko, Mladějov, Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jičínsku hořela paseka a stromy. Na místě bylo několik jednotek hasičů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.