Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecký kraj hledá nový model pro rychnovskou nemocnici. Ta spadá pod Náchod

Královéhradecký kraj hledá nový model pro rychnovskou nemocnici, která spadá pod Oblastní nemocnici Náchod (ONN). Na stole jsou podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) tři možná řešení, jednak zachovat současný stav nebo zřídit odštěpný závod Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou (ONRK) anebo rozdělit Oblastní nemocnici Náchod na dvě samostatné akciové společnosti ON Náchod a ON Rychnov nad Kněžnou. Je přesvědčen o tom, že by kraj měl začít zřízením odštěpného závodu ONRK, sdělil dnes na webu.

Vznik odštěpného závodu ONRK hejtman předpokládá k 1. lednu 2024 a k 1. lednu 2028 by chtěl mít zpracovanou analýzu posuzovaných výsledků. "Budou-li hovořit ve prospěch úplného osamostatnění rychnovské nemocnice, zahájíme potřebné kroky," sdělil Červíček.

Cílem změny podle něj není "žádné politicky populistické řešení", kraj chce najít ekonomicky i systémově co možná nejlepší řešení. "Jsem přesvědčen, že máme začít cestou zřízení odštěpného závodu ONRK a stanovit si harmonogram zhodnocení jeho fungování, na jehož základě lze pak přijmout definitivní rozhodnutí, zda se vrátit k současnému stavu nebo celkovému rozdělení obou nemocnic," uvedl Červíček.

Krajská nemocnice v Rychnově nad Kněžnou zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast minimálně s 80.000 obyvateli. Do této oblasti spadá také průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, v níž pracuje kolem 12.500 lidí.

Kraj má s rychnovskou nemocnicí velké plány, letos na jaře zahájil její rozsáhlou modernizaci a dostavbu za 880 milionů korun. Zakázku na stavební práce získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun. Zbývající peníze z celkové částky za modernizaci mají být použity na zajištění stavby, vybavení a zdravotnické technologie. Pacientům by opravená a rozšířená nemocnice měla začít sloužit v roce 2025.

Od modernizace nemocnice si slibuje i to, že sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dojíždí.

Podle hejtmanství jde o klíčovou investici do rozvoje celého Rychnovska a průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, ve které má závod automobilka Škoda Auto. Od státu má kraj na stavbu dotaci 300 milionů korun, dalších 130 milionů chce kraj získat z evropských dotací.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. V současnosti je Oblastní nemocnice Náchod největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji. Kraj má dále nemocnice v Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. V posledních letech postupně modernizuje všechny své nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, správa, nemocnice, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj hledá nový model pro rychnovskou nemocnici. Ta spadá pod Náchod  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.