Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Život ve skalách mohou turistům zachránit takzvané body záchrany. Jak je správně využít?

Žlutá tabulka s nápisem „BOD ZÁCHRANY NA 137“. Podobných je po celé České republice a také v Královéhradeckém kraji celá řada. Turisté na ně narazí především ve skalních městech. Tyto body záchrany mohou lidem zachránit život. Záchranářům urychlují a usnadňují případnou pomoc. Jak s takovým bodem záchrany správně pracovat?

V Královéhradeckém kraji žluté body záchrany nalezneme především na Broumovsku. „Díky detailní přípravě hasičů a dobrovolníků pomáhají body konkrétně na Broumovsku ke koordinaci záchranářů. Dá se podle nich určit, pro jakou zásahovou techniku je místo dostupné, či jaké je v oblasti radiové spojení,“ vysvětluje na webu hasičů mluvčí Zbyněk Voříšek

Žlutou tabulku se speciálním kódem a důležitými kontakty by měl využít každý, kdo si do skal potřebuje zavolat pomoc. Tyto cedulky se totiž nachází pouze na místech, kde je signál. Místo složitého popisování toho, na jaké turistické stezce se zrovna nacházíte stačí operátorovi přečíst kód z tabulky. Tím je lokalizace vyřešená.  

„V případě, že pomoc potřebujete kdekoli mimo tento prostor, slouží pak bod záchrany jako kontaktní místo, to znamená, že je to bod setkání pro oznamovatele a složek IZS, oznamovatel pak od místa setkání jednoduše potřebnou pomoc může osobně navigovat,“ vysvětluje Voříšek. Unikátní kód dokáže celou záchranu zkrátit i o několik minut.  

Tabulky nemusí sloužit jen lidem, kteří potřebují pomoct. Turisté by kód operátorovi měli nahlásit i ve chvíli, kdy ohlašují například požár nebo při pátrání po pohřešovaných osobách. Pokud volající sdělí, že svého rodinného příslušníka viděl naposledy u záchranného bodu, opět se zvyšuje šance k jeho nalezení.  

„V případě, že se chystáte vyrazit na výlet, je vždy vhodné celou trasu předem naplánovat a nastudovat si rozmístění bodů záchrany,“ uvedl mluvčí. Jejich rozmístění už ukazuje řada on-line mapových aplikací pro chytré telefony.  

Základem bezpečnosti je vybavení a odhadnutí svých schopností  

Výlet v přírodě nebo skalních městech je pro řadu čtenářů příjemnou a oddechovou činností. Je však třeba si uvědomovat, že se můžou změnit okolní podmínky. „Hasiči Královéhradeckého kraje musí řešit každoročně celou řadu událostí, kterým by se dalo dodržením jednoduchým zásad předejít,“ vysvětluje Voříšek.  

Jedním z předpokladů bezpečného výletu v přírodě je správné oblečení. Každý by s sebou měl mít dostatek jídla a hlavně tekutin. Neméně důležitý je i nabitý telefon, baterka, lékárnička a popřípadě i mapa.  

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, Česko, Broumovsko, záchranný, bod, používání, pomoc, výlet, prevence, vybavení, tísňové, volání, kód, tabulka, žlutá, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život ve skalách mohou turistům zachránit takzvané body záchrany. Jak je správně využít?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.