Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dokončení okruhu pro bruslaře se lidé jen tak nedočkají. Problémem je spodní voda i chránění živočichové

Dlouhé roky radnice v Hradci Králové plánuje dokončit okruh pro bruslaře v městských lesích. V současné době musí sportovci absolvovat cestu od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu po silnici. Příprava na novou trasu začala před rokem, ale v současnosti stojí. V místě se objevila spodní voda a taky chránění živočichové.

„Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se v oblasti objevila podzemní voda. Vzniklé tůně navíc v následujících týdnech obsadili zvláště chránění živočichové jako skokani, ropuchy a čolci,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.  

Aby mohla radnice ve stavbě pokračovat, potřebuje výjimku z odboru životního prostředí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Žádost podala už v červnu. „Může se ale také stát, že s ohledem na výskyt chráněných živočichů bude třeba provést terénní opatření, což by v krajním případě znamenalo přepracování projektu a soutěžení nového zhotovitele,“ uvedl ve svém prohlášení náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). Zároveň dodal, že by mohlo být jasno do konce letních prázdnin.  

S přípravou 800 metrů dlouhé stezky pro cyklisty, bruslaře a maminky s kočárky začalo ještě minulé vedení města. To slíbilo, že se s pracemi začne během loňských prázdnin. Město už mělo vybraného zhotovitele, který si za práce řekl 7,9 milionu korun. Ve hře byla i dotace, která by pokryla až 85 procent nákladů.  

„Uvidíme, jak se současný stav podaří s podmínkami dotace sladit, prozatím jsme úspěšně požádali o prodloužení termínu,“ doplňuje náměstek Řádek. 

Do projektu může vstoupit ČEZ a společnost Cetin  

V budoucnu by měla na lesním hřbitovu vzniknout malá obřadní síň, ke které je třeba přivést elektřinu. Natažení kabelů na druhé straně Hradečnice by si však vyžádalo kácení některých stromů. I proto se radnice snaží oba projekty spojit.  

„S ohledem na to se snažíme jednat s dotčenými společnostmi, abychom mohli obě akce sloučit do jedné. Když už se staví nová stezka, mohly by zde rovnou být položené potřebné sítě pro rozvoj lokality lesního hřbitova, jednoznačně to dává smysl,“ vysvětluje náměstek Řádek. 

Hradecký lesní okruh v České republice unikátem  

Okruh, který vede lesem a měří 10,5 kilometru, je v České republice raritou. Kromě nedokončeného úseku na sportovce nečeká žádné překvapení ani strmé stoupání nebo klesání. Po cestě je několik míst kde si odpočinou nebo se občerství. Restaurace a bufety fungují v závislosti na počasí.   

Nejlepší je na kolečkové brusle vyrazit v pátek odpoledne. Vždy kolem oběda Technické služby Hradec Králové trať uklízí a čistí. Během týdne už se mohou běžcům a bruslařům dostat pod nohy malé větve nebo listí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky živočichové, podzemní voda, radnice, hřbitov, Hradec Králové, Česko, ČEZ, Česká telekomunikační infrastruktura, cyklostezka, okruh, lesní, hřbitov, městské, bruslaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokončení okruhu pro bruslaře se lidé jen tak nedočkají. Problémem je spodní voda i chránění živočichové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.