Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé i přes zákaz rozdělávají ohně u Biřičky a Marokánky, strážníci je chodí kontrolovat

V Královéhradeckém kraji platí zákaz rozdělávání ohně v přírodě a právě tohle často nerespektují lidé, co se chodí koupat k Biřičce a rybníku Marokánka. Lesníci spolu se strážníky se i na tato místa teď zaměřují.

I pro tento týden platí zvýšené riziko vzniku požárů. Teploty se budou opět točit kolem třiceti stupňů a deště bude pomálu. „V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit a způsobit velké škody a ohrozit lidské životy. Lidé by měli také dbát na úsporné hospodaření s vodou. Všímat si jakýkoliv náznaků vznikajících ohnisek požárů a to i v místech po předešlých požárech. V oblastech se zaschlou vegetací a v blízkosti polí s obilím, včetně posekaných polí s ležící slámou, dbát zvýšené pozornosti při pohybu zemědělské techniky. Při probíhajících žních se zemědělcům doporučuje dohodnout se s profesionálními nebo dobrovolnými hasiči o aktivních hlídkách u pole se základní hasičskou technikou," radí hydrometeorologický ústav.

V v Královéhradeckém kraji platí s ohledem na velké sucho několik nařízení. Hradecká městská policie spolu s lesníci řeší v tomto období více případů porušování pravidel chování v přírodě. Jedná se především o rozdělávání ohně ve volné přírodě nebo vjíždění vozidel na nepovolená místa v lesích. Strážníci městské policie proto provádějí namátkové kontroly a snaží se občany informovat a upozorňovat na platná nařízení i dodržování pravidel chování v lesích.

S ohledem na velmi teplé letní dny a s tím související sucho vydal Královéhradecký kraj zákaz rozdělávání ohňů na otevřených ohništích na celém území kraje. Spolu s tím platí zákaz kouření a odhazování nedopalků ve volné přírodě. Toto nařízení je platné od začátku tohoto týdně až do odvolání. „Zakládání nelegálních ohnišť ve volné přírodě je pro nás dlouhodobý problém. Často se s tím setkáváme na hrázi rybníka Biřička nebo u Marokánky, zkrátka v těch lokalitách, kde se lidé chodí koupat,“ vysvětluje ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán. Rozdělávání ohně ve volné přírodě na nepovolených místech je zakázáno bez ohledu na současně platné nařízení Královéhradeckého kraje.

Nepovolené rozdělávání ohně ve volné přírodě také řeší strážníci Městské policie Hradec Králové. „Naši strážníci provádí namátkové kontroly lesů a okolí rybníků, reagují také na podněty občanů. Snaží se občany informovat a upozorňovat na platná nařízení i dodržování pravidel chování v lesích. Pokud by ale mělo docházet k porušování nařízení nebo lesního zákona, budou strážníci události řešit pokutou, případně budou přestupky předány k řešení správnímu orgánu,“ popisuje mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Kněžourová.

Vedl zakládání nelegálních ohnišť řeší městská policie ve spolupráci s lesníky také problém s vjížděním vozidel na nepovolená místa v lesích. „Velký problém s vjezdem automobilů do lesů vnímáme především v bývalé těžebně Marokánka. Lidé se sem jezdí koupat, přijíždějí ale auty až k vodě. Marokánka dnes už neslouží k těžbě písku, ale je opět lesním pozemkem, kde platí stejná pravidla, jako na ostatních lesních cestách,“ říká ředitel Zerzán. I zde budou strážnici městské policie během léta provádět namátkové kontroly.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Lesní mateřská školka Na větvi

Štítky Královéhradecký kraj, příroda, les, rybník, Biřička, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé i přes zákaz rozdělávají ohně u Biřičky a Marokánky, strážníci je chodí kontrolovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.