Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vysoké nebezpečí požárů je kvůli vedrům a suchu na celém území Česka

Vysoké nebezpečí požárů je kvůli horkému a suchému počasí na celém území Česka. Meteorologové rozšířili výstrahu i na východ země, platí do odvolání. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy nebo parky.

Varování před požáry s vysokým stupněm nebezpečí dosud platilo pro západní část Česka, tedy v Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Středočeském a Jihočeském kraji, v části Libereckého kraje a v Praze. Ve zbytku země bylo nebezpečí požárů nízké. "Od soboty se vzhledem k vysokým teplotám vzduchu a převážně suchému počasí stupeň nebezpečí vzniku požárů zvýší na vysoký v platnosti na celé území a do odvolání," uvedl dnes ČHMÚ.

Teploty nad 30 stupňů Celsia jsou v Královéhradeckém kraji téměř na všech místech v nížinách. V Krkonoších je o něco příjemněji a to od 22 do 28 stupňů Celsia. Na Sněžce je teplota u 19 stupňů. Podle meteorologů porostou teploty přibližně do čtvrté hodiny odpolední. Horký vzduch do Česka proudí od jihozápadu, jeho příliv bude vrcholit vpodvečer a večer.

Kvůli očekávaným tropickým teplotám platí v Česku také výstraha před vysokými teplotami. S vysokým stupněm nebezpečí je dnes na většině území Čech a v jižní části Jihomoravského kraje, s nízkým stupněm ve zbytku republiky. V neděli platí obdobná výstraha s nízkým stupněm nebezpečí už jen ve čtyřech moravských krajích.

Dnes podle předpovědi ČHMÚ vystoupí teploty v Královéhradeckém kraji až na 35 stupňů Celsia, v Čechách místy může být ještě o dva stupně tepleji. Noc na neděli může být tropická, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Ve druhém víkendovém dni meteorologové očekávají teploty 27 až 31 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 34 stupňů. Od západu mohou v neděli přijít přeháňky a bouřky.

Zákazy rozdělávání ohňů ve volné přírodě platí i v Královéhradeckém kraji

Zákazy otevřeného ohně v přírodě kvůli zvýšenému nebezpečí požárů vyhlásily v posledních dnech některé kraje. Úřady k tomu přistoupily například ve středních Čechách, v Praze a Jihomoravském, Karlovarském, Olomouckém, Královéhradecký a Ústeckém kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Štítky Česko, požár, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Královéhradecký kraj, výstraha, vysoké teploty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké nebezpečí požárů je kvůli vedrům a suchu na celém území Česka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.