Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Modernizace rychnovské nemocnice zatím stála přes 16 milionů

Modernizace krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za 880 milionů korun dosud stála 16,4 milionu. Stavbaři například pokračují v hloubení základové jámy nebo zahájili práce na nové budově urgentního příjmu. Stavbaři si staveniště převzali 17. března a začali s přípravou stavby. Královéhradecký kraj, který je investorem, oficiálně zahájil modernizaci nemocnice v dubnu.

"V současnosti pokračuje hloubení základové jámy a demolice části původního energokanálu. Dělníci už zahájili práce na založení nového objektu urgentního příjmu. Ve stávajícím pavilonu začala rekonstrukce kotelny, bourání podlah a odstranění nefunkčních inženýrských sítí. Probíhají také práce na nových prostorách gynekologické ambulance," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. 

V zajištění zdravotnické péče se stavební práce pacientů rychnovské nemocnice nedotknou, z hlediska uživatelského komfortu ale již ano. Například se změnil režim parkování v areálu nemocnice.

Zakázku na stavební práce získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun. Zbývající peníze z celkové částky za modernizaci mají být použity na zajištění stavby, vybavení a zdravotnické technologie. Pacientům by opravená a rozšířená nemocnice měla začít sloužit v roce 2025.

Podle hejtmanství se jedná o klíčovou investici do rozvoje celého Rychnovska a průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, ve které má závod automobilka Škoda Auto. Od státu má kraj na stavbu dotaci 300 milionů korun, dalších 130 milionů chce kraj získat z evropských dotací.

Stavební práce spočívají ve vybudování pavilonu urgentního příjmu, tedy pětipodlažní přístavby pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvaného DIGP. V přístavbě pavilonu DIGP bude také zázemí pro záchrannou službu, sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické a interní se zázemím nebo oddělení odběrů. Projekt počítá i s rekonstrukci tří podlaží současného objektu DIGP, především hlavního vstupu. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Vznikne také nový objekt medicinálních plynů, energocentrum. Projekt počítá i s úpravou zpevněných ploch, cest a inženýrských sítí a vybudováním více než 200 parkovacích míst.

Rekonstrukce a dostavba nemocnice zapadá do státní šestimiliardové podpory budování průmyslové zóny Kvasiny - Solnice, v níž pracuje kolem 12.500 lidí. Hlavní část státní podpory míří na dopravní stavby, zejména obchvaty.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. Kraj má dále nemocnice v Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace rychnovské nemocnice zatím stála přes 16 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.