Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chov mopsů a buldočků je týrání zvířat, ve vedru trpí, říká veterinář

Teplé počasí, které venku v těchto dnech panuje, nedělá problémy jen lidem, ale také jejich čtyřnohým mazlíčkům. Která psí plemena ve vedru trpí nejvíc? Je dobré psa sprchovat, aby se ochladil? A jak poznat psa, který může kvůli vedru zkolabovat? Na dotazy redakce odpovídal veterinární lékař v praxi malých zvířat Miloš Urban.

Pes musí mít v každém případě neomezený přístup k vodě

Jak mohou páníčci zajistit svým psům co nejpříjemnější pobyt v domě nebo bytě, kde panují teploty často vysoko nad pětadvacet stupňů Celsia? „Majitelé psů toho moc dělat nemohou. Je to stejné jako u lidí,“ vysvětluje Miloš Urban. Pobyt v bytě bez klimatizace může zpříjemnit větrák a doporučuje se především zavřít a zatáhnout všechna okna, kudy by se dovnitř mohlo dostat teplo z venku.

Majitelé psů se svými mazlíčky samozřejmě musejí stále chodit na procházky, ty je však nutné přizpůsobit venkovním teplotám. „Nejlepší je chodit se psem ven brzy ráno a pozdě večer, kdy venku není takové vedro,“ říká Urban a doplňuje, že pes musí mít v každém případě neomezený přístup k vodě. „Je nutné, aby se pes mohl napít kdykoliv potřebuje. I tohle je úplně stejné jako u lidí.“

Psi se chladí pouze jazykem

Ke sprchování psa, aby došlo k jeho ochlazení, by majitelé měli přistoupit jen v případech, kdy je to nezbytně nutné. „Sprchování má do určité míry smysl, ale spíš si myslím, že to není moc dobré, protože v těchto vedrech se psům naopak může zapařit srst a mohou vzniknout bakteriální infekce kůže, takže určitá úleva to je, ale asi bych ke sprchování přikročil jen tehdy, když vidím, že pes je doopravdy na hraně nějakého kritického stavu a je potřeba ho rychle zchladit,“ podotýká veterinář.

Zvýšenou pozornost bych měli páníčci věnovat psovi, který leží na břichu v pozici sfingy a dýchá s otevřenou pusou a vyplazeným jazykem. „Pes se chladí pouze jazykem, nepotí se celým povrchem kůže jako člověk, ale odpařuje se pouze skrze jazyk,“ vysvětluje Urban a doplňuje, že psi, kteří mají problémy se srdcem, volí místo lehu na břiše častěji sezení s roztaženýma předníma nohama, čímž uvolňují hrudník, aby se jim lépe dýchalo.

Chov krátkolebých plemen je podle Urbana týrání

Naší redakcí oslovený veterinář nemá zkušenost s tím, že by v létě přibývalo psích pacientů, kteří by potřebovali ošetřit v souvislosti s vysokými teplotami venku, ale existují podle něj plemena, pro něž jsou vedra velice nepříjemná. „Ve vedrech nejvíc trpí krátkolebá plemena, tedy mopsi, buldoci, buldočci, kavalíři, bostonští teriéři, prostě všichni psi, kteří mají vražený čenich mezi oči, a nosní skořepy mají deformované.“

Podle Urbana je chov popsaných krátkolebých plemen mimo jiné z tohoto důvodu neetický. „Chov těchto psů, zvlášť v oteplujícím se prostředí, ve kterém žijeme, je neetický. Ti psi trpí. Oni sice mají hlavu, která se podobá hlavě dítěte, lidem se to líbí, ale je to týrání psů,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pes, zvíře, počasí, vedro, teplo, mops

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chov mopsů a buldočků je týrání zvířat, ve vedru trpí, říká veterinář  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.