Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V zoo Dvůr Králové se narodilo mládě vyhynutím ohroženého osla somálského

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se ve středu narodilo mládě osla somálského, který je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. V zoologických zahradách na celém světě žije nyní 208 oslů somálských, což je více než ve volné přírodě. Dvorské stádo čítá šest kusů. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku. Osly somálské zoo chová od roku 2000, první mládě odchovala v roce 2004.

Pohlaví nového mláděte chovatelé zatím neznají. Jeho matkou je ve Dvoře Králové narozená samice Tifany, pro které je hříbě čtvrtým potomkem. Otcem je samec Norbert, pro kterého jde o druhé mládě. "Celé stádo krátce po porodu spustilo nesmírný povyk a dlouze a hlasitě hýkalo. Mládě už bylo na nohou, jak je pro osly somálské typické, a následovalo matku i zbytek stádečka," uvedla chovatelka Dominika Stempa.

Oslů somálských, kteří jsou poddruhem osla afrického, podle odhadů vědců žije v regionu politicky nestabilního Afrického rohu od 23 do 200 jedinců v několika izolovaných populacích. Největší skupina je v Eritreji a Etiopii a má 17 kusů. "Stavy prakticky všude dál klesají. Ochrana v divočině není navzdory snahám mezinárodních organizací věnujícím se záchraně druhů efektivní," uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný.

Chov v zoologických zahradách je proto pro přežití oslů somálských podle dvorských chovatelů klíčový. Pro náročnost na prostor a výbušný temperament zvířat ale není mezi zoologickými zahradami jejich chov příliš populární. "Za posledních 12 měsíců se v zoo narodilo 17 hříbat, osm z toho v evropských zahradách. Umisťování odchovaných mláďat do nových domovů je složité, reprodukce je však pro udržitelnost celé populace v lidské péči naprosto nezbytná," uvedl mluvčí.

Stavy oslů v přírodě snižuje i jejich lov na maso nebo pro léčebné účely. Vývary z kostí jsou v místní medicíně tradičně užívány k léčbě tuberkulózy, revmatu, zácpy nebo bolestí kostí a zad. Na populaci má negativní vliv i nedostatek vody.

Osli somálští žijí ve Dvoře Králové v expozici zvané Sahel, kterou s nimi obývají i přímorožci šavlorozí. Přímorožce šavlorohé člověk v divočině zcela vyhubil. Zachránit se je podařilo díky chovu v zoologických zahradách a dalších zařízeních, z nichž se zvířata postupně daří vracet do severní Afriky. Letos dvorská zoo po několikaleté přestávce

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo Dvůr Králové se narodilo mládě vyhynutím ohroženého osla somálského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.