Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po Hradci Králové jezdí 130 vozů MHD. Klimatizace je v polovině z nich

Dopravní podnik města Hradce Králové v posledních letech výrazně zvýšil podíl vozů vybavených klimatizací. V současných vedrech tak chlazením interiérů disponuje 48 procent ze 131 autobusů, elektrobusů a trolejbusů podniku. Před čtyřmi lety bylo klimatizovaných jen 27 procent vozů. Pokud to aktuální provozní podmínky dovolují, tak vyjíždějí především vozy s klimatizací.

V porovnání s jinými dopravními podniky v Česku disponuje hradecký dopravce nadprůměrným počtem vozů s klimatizací. V celém Česku má klimatizaci 42 procent vozů městské hromadné dopravy. U nových vozů je však dnes už klimatizace v prostoru pro cestující samozřejmostí, uvedlo v červnu Sdružení dopravních podniků ČR.

V Hradci Králové jsou všechny vozy nakoupené v posledních zhruba šesti letech vybavené klimatizací. "Chlazení zlepšuje komfort cestování a dělá MHD atraktivní," řekl mluvčí podniku František Meduna. Poznamenal však, že na linkách s velkým počtem zastávek krátce za sebou, kdy autobus zastavuje po pár set metrech a často otevírá dveře, je účinek klimatizace výrazně slabší.

K tepelné pohodě v hradecké MHD pomáhá kromě klimatizace i to, že pro parkování vozů má podnik zastřešenou plochu. Na linky tak nevyjíždějí autobusy rozpálené sluncem.

Ve vedrech se podnik snaží ulehčit i práci řidičům. "Řidiči například mají letní uniformy, kde je součástí stejnokroje košile s krátkým rukávem a kraťasy nebo sukně z lehkých materiálů," uvedl Meduna. Na uzlových konečných zastávkách se řidiči mohou ochladit v klimatizovaných odpočívárnách, někde jsou i se sprchou. Na konečných zastávkách linek mají k dispozici také výrobníky chlazené sodovky, takzvané sodabary.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek a 20 autobusových, čtyři linky jsou noční. Před epidemií nemoci covid-19, která omezila cestování, podnik přepravil v roce 2019 celkem 38 milionů lidí. Předloni přeprava činila 32,2 milionu lidí a loni 35,25 milionu.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, MHD, počasí, vedra, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Hradci Králové jezdí 130 vozů MHD. Klimatizace je v polovině z nich  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.