Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prázdninový tip: Za vodopády do Dolnoslezského vojvodství

Jednou z dominant nedalekého polského města Szklarska Poręba jsou dvoje vodopády – Kamieńczyka a Szklarky. Přírodní krása kousek za hranicemi naší země určitě stojí za výlet.

Vodopád Kamieńczyka se nachází v nadmořské výšce 843 metry. Jde o trojstupňové kaskády o celkové výšce 27 metrů padající do soutěsky dlouhé asi 100 metrů. Její kolmé skalní stěny dosahují více než 25 metrů výšky, šířka v některých místech nepřesahuje 4 metry. Za prostřední kaskádou se nachází jeskyně – Złota Jama neboli Zlatá jáma, kde se vyskytuje pegmatit a ametysty.

K vodopádu vede cesta z centra města červenou nebo černou turistickou značkou. Další přístup je ze záchytných parkovišť, která se nachází na hlavní cestě z Jakuszyc, a to nedaleko příjezdu do Szklarke Poręby. Na těchto záchytných parkovištích lze za poplatek ponechat auto

Vodopád Szklarky je na konci města, u cesty směrem na Jeleniu Góru v soutěsce Szklarky. Ve střední části soutěsky, na skalním prahu v nadmořské výšce 520 metrů, je vodopád, který padá dolů spirálovitě postupně se zužující kaskádou. Je vysoký 13 metrů. Na levém břehu skalního prahu se nachází tůně, vyhloubeniny na dně potoka nebo řeky.

Přístup k vodopádu je od parkoviště u silnice E65, přes dvě lávky. Za nimi je rozcestí – vpravo vede široká stezka končící vyhlídkovou terasou na vodopád u chaty Kochanowka; po této stezce je vodopád dostupný i vozíčkářům. Druhou možností je cesta z centra Szklarske Poręby po zelené turistické značce podél říčky Kamienna nebo po černé turistické značce po okruhu kolem Szklarské Poręby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky prázdniny, výlet, vodopády, Polsko, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninový tip: Za vodopády do Dolnoslezského vojvodství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.