Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Policie odhalila v dodávce na dálnici D11 dvanáct běženců z Blízkého

Královéhradecká policie v úterý na dálnici D11 odhalila 12 běženců z Blízkého východu. V dodávce je ze Slovenska vezl třiatřicetiletý řidič původem ze Střední Asie. Běžence policie v rámci readmisní dohody ve středu vrátila na Slovensko. Řidiče hradecký okresní soud potrestal trestním příkazem podmínkou deseti měsíců vězení.

Policejní hlídka dodávku s běženci zastavila na 62. kilometru dálnice D11. Auto směřovalo na Prahu. Řidič vezl osm mužů ve věku od 18 do 44 let, dvě ženy ve věku 27 a 41 let a dvě děti ve věku čtyř a pěti let. "Ani jedna z přepravovaných osob se nebyla schopna prokázat dokladem totožnosti. Následně po jejich převozu na služebnu bylo zjištěno, že se všichni na našem území zdržují nelegálně," řekla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková.

Řidiče, který byl žadatelem o mezinárodní ochranu, policie zadržela. "Existovala důvodná obava, že by se mohl skrývat, své jednání opakovat, případně by se mohl vyhýbat trestnímu řízení či hrozícímu trestu," uvedla mluvčí. Podle policie se řidič dopustil přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Při tranzitní nelegální migraci bylo v Česku od letošního 1. ledna do 28. června odhaleno 798 lidí. Meziročně to představovalo pokles o šest procent. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na konci června uvedl, že ČR zatím nechystá obnovení kontrol na hranicích se Slovenskem kvůli nelegálním migrantům. Česko zavedlo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích na konci loňského září, trvaly čtyři měsíce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, Slovensko, Blízký, policie, migrace, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odhalila v dodávce na dálnici D11 dvanáct běženců z Blízkého  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.