Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Na zámku v Opočně na Rychnovsku vystavují repliky korunovačních klenotů

Na státním zámku Opočno na Rychnovsku začala putovní výstava mistrovských replik korunovačních klenotů. Návštěvníci je uvidí v běžně nepřístupných prostorách zámku, v takzvané Studniční věži, do 1. října. Na výstavě nazvané České korunovační klenoty na dosah se lidé zároveň dozvědí podrobnosti o 22 vladařích, kterým česká koruna náležela. V Opočně je výstava poprvé.

"Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče bude výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích, setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem," uvedl produkční výstavy Petr Lukas.

Výstava je soukromá, koná se v pronajatých prostorách zámku. "Výstava se koná ve třech místnostech a na přilehlé chodbě. Klenoty umístěné ve třech vitrínách se vešly do okrouhlé místnosti ve věži, panovníci jsou ve dvou místnostech a na chodbě začínají informační texty ke klenotům," řekl Lukas.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími jsou představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. "K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka nebo příklady husitských zbraní," řekl Lukas.

Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban, který v minulosti tvořil také šperky pro britskou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a také repliky cášské či lombardské koruny. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video. Repliku korunovačního meče zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

V červenci a v srpnu bude výstava přístupná od úterý do neděle od 9:00 do 16:30 a v září a 1. října ve stejné dny od 10:00 do 16:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražský hrad

Štítky ČR, památky, historie, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Opočně na Rychnovsku vystavují repliky korunovačních klenotů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.