Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hořice na Jičínsku vybudují stacionář a odlehčovací službu

Osmitisícové Hořice na Jičínsku přebudují zchátralý objekt historické Hirschovy vily na denní stacionář a odlehčovací službu pro zdravotně postižené a seniory. Kompletní rekonstrukce vily by měla přijít na 111 milionů korun včetně DPH. Půjde tak o jednu z největších investic města po roce 1989. Projekt významně pomůže řešit problém s nedostatkem kapacit sociálních služeb na Hořicku i v širším okolí, uvedla radnice.

Vila, kterou nechal na konci 19. století postavit textilní továrník Bedřich Hirsch, stoji v centru města a je značně zchátralá. Rozsáhlý dvoupodlažní objekt je prázdný, naposledy v něm byly byty. Radnice desítky let zvažovala, jak by vilu mohla využít, ve hře bylo i zbourání domu.

Sociální službu město ve vile vybuduje ve spolupráci s hořickou obecně prospěšnou společností Denní stacionář Klokan, která již v Hořicích v Janderově ulici stacionář s kapacitou 18 míst pro mentálně postižené provozuje. "Město nyní do Denního stacionáře Klokan vstupuje jako zakladatel," řekl ředitel stacionáře Petr Jakl. Denní stacionář Klokan bude po přestavbě vily provozovatelem stacionáře a odlehčovací služby.

Kapacita stacionáře se rozšíří na 32 míst, a to na 24 míst pro mentálně postižené a na osm míst pro seniory. Odlehčovací služba bude mít 12 lůžek. "Po odlehčovací službě je velká poptávka. Pomůže s péčí především rodičům, kteří o zdravotně postižené děti pečují doma. Pobyty budou možné od dnů po několik měsíců," řekl Jakl. Aktuálně stacionář podle něj pečuje o 35 klientů a dosavadní objekt již je pro něj malý.

Při plném provozu by v opravené Hirschově vile mělo pracovat až 25 lidí, nyní má stacionář sedm úvazků. Budovu v Janderově ulici by stacionář Klokan chtěl v budoucnu nadále využívat, možná jako dílny pro své klienty.

Stavbaři by rekonstrukci Hirschovy vily měli zahájit v červenci a přestavba by měla trvat 22 měsíců, tedy zhruba do poloviny roku 2025. Předpokládaná cena přestavby před soutěží byla 108 milionů korun bez DPH.

Většinu nákladů přestavby město zaplatí z dotací. Z Národního plánu obnovy získalo dotaci 64,7 milionu korun a od Královéhradeckého kraje má dotaci 30,5 milionu korun. Kraj již budoucí sociální služby v Hirschově vile zařadil do své celokrajské sítě sociálních služeb.

Hejtmanství dotacemi podporuje i další investice třetích subjektů do sociálních služeb. "Například na rekonstrukce a rozšíření domova pro seniory v Broumově za více než 200 milionů korun se kraj podílí dotací 177 milionů korun," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová. Z další krajem podpořených projektů uvedla rozšíření domova se zvláštním režimem v Nové Pace na Jičínsku, rozšíření a modernizaci domova pro seniory Oblastní charity Sobotka v Libošovicích a projekt Les Chalupes chráněné bydlení pro osoby se zdravotním postižením v Polánkách nad Dědinou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto stevepb | Pixabay

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice na Jičínsku vybudují stacionář a odlehčovací službu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.