Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na Náchodsku a Trutnovsku si dnes připomínají 81. výročí heydrichiády

V okolí Červeného Kostelce na Náchodsku si dnes připomenou 81. výročí heydrichiády. Akce přiblíží osudy lidí, kteří za války pomohli parašutistovi a radistovi z výsadku Silver A Jiřímu Potůčkovi.

Pietní setkání se dneska dopoledne uskutečnilo v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku, také  v Bohdašíně a v Končinách u Červeného Kostelce na Náchodsku. "V Malých Svatoňovicích je akce u pomníku u koupaliště, v Bohdašíně u Památníku obětem nacismu a na Končinách u Červeného Kostelce u památníku popravené rodiny Burdychových. Očekávaná účast na akcích je přes sto lidí," řekla tarostka Sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy Helena Rezková. V Královéhradeckém kraji se jedná o nejvýznamnější akce související s výročím heydrichiády.

Vzpomínkové akce připomenou události, které se v regionu odehrály na konci června a začátku července 1942. V létě 1942 tam Jiří Potůček z výsadku Silver A ukrýval a používal vysílačku Libuše skupiny výsadkářů z Anglie. Bohdašín a Končiny jen shodou okolností nestihl osud Lidic a Ležáků, vyhlazených nacisty. Důležitou roli v tom sehrál náchodský policejní rada Jan Chudoba, který se u velitele královéhradecké pobočky gestapa Alberta Hardkeho přimluvil za obyvatele, že o parašutistovi nevěděli.

Radista zpravodajského výsadku Silver A Jiří Potůček se přesunul na bezpečnější Náchodsko z Pardubicka, kde hrozilo zaměření vysílačky. Na Náchodsku se nejprve skrýval v Bohdašíně u manželů Satranových na půdě školy a v obci mu pomáhali i další lidé. Když mu hrozilo bezprostřední nebezpečí i tam, přemístil se s technikou na Končiny k Satranovu švagrovi Antonínu Burdychovi. Učitel Satran při mučení gestapem prozradil, že Potůček je na Končinách, sdělila Rezková.

Po vyzrazení Potůčkova úkrytu gestapo s četníky 30. června 1942 osadu Končiny obklíčilo a Antonína Burdycha na útěku gestapáci postřelili. O pár hodin později po převozu do Červeného Kostelce na následky zranění zemřel. Podle historiků byl Burdych součástí odbojové skupiny S 21 B, složené ze sokolů a učitelů, která pomáhala výsadkářům. Velitel odbojové skupiny Josef Schejbal byl dopaden v roce 1942 v Malých Svatoňovicích.

Potůčkovi se z Končin podařilo uprchnout a u Trnové na Pardubicku ho spícího 2. července zastřelil český četník. Spolupracovníci a členové odbojové skupiny S 21 B byli popraveni na Zámečku v Pardubicích 9. července 1942. Podle Rezkové se jednalo o 16 lidí z odbojové skupiny včetně tří žen z rodiny Burdychových. Další spolupracovníci skupiny S 21 B pak ještě umírali v koncentračních táborech.

Heydrichiádou se nazývá období po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942. Hned po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků. Tisíce lidí nacisté odvlekli do koncentračních táborů, mnoho jich nepřežilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.ckzije.cz

Štítky ČR, historie, pietní, 1942, heydrichiáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Náchodsku a Trutnovsku si dnes připomínají 81. výročí heydrichiády  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.