Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

OBRAZEM: Jak bude vypadat nová Mayerka ve Dvoře Králové nad Labem

Dvůr Králové nad Labem pokračuje v přípravách na rekonstrukci areálu Mayerovy továrny. Ten se má proměnit na multifunkční kulturní centrum. Její budoucí podobu vymysleli architekti z ateliéru Grimm Architekti. V současné době je ve městě k vidění i 3D model, který si mohou lidé prohlédnout.

„Model bude během prázdnin vystaven v Galerii Otto Gutfreunda v ZUŠ R. A. Dvorského na nám. T. G. Masaryka,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí radnice Miroslava Kameníková.  

Současný návrh počítá se zachováním třípodlažní haly bývalé textilní továrny i dvoupodlažního vstupního objektu. Z původního areálu architekti chtějí zachovat i vjezd z náměstí Republiky a Tylovy ulice. To byla jedna z podmínek radnice, která chce areál propojit s jejím okolím.  

„Na začátku rekonstrukce se počítá s demolicí jižního křídla současné továrny, tedy části, která se nachází blíže k centru. Namísto tohoto objektu vyroste nový dvoupodlažní objekt a dojde k rekonstrukci provazující střední části areálu“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta města Jan Helbich.  

Tím vznikne nový kulturní víceúčelový sál a v podzemním patře parkoviště pro více než 60 vozidel. Ten počítá s kapacitou 500 až 700 sedících diváků. „Součástí by mělo být i zábavně naučné centrum. To bude mít rozlohu o zhruba 730 metrech čtverečních. K tomu bude postavený i park pro děti,“ dodává Kameníková. Následovat by měla rekonstrukce severního křídla. 

Dvůr Králové nad Labem chystá obnovu autobusového nádraží za 110 milionů korun

Šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chystá obnovu autobusového nádraží za 110 milionů korun. Významnou část nákladů bude tvořit odstranění ekologické zátěže ropných látek z areálu nádraží. Na stavbu by radnice chtěla získat...

Projekt je nad finanční možnosti radnice  

Už v dubnu radnice ve Dvoře Králové nad Labem rozhodla, že na rekonstrukci areálu továrny podá žádost o dotaci. 350 milionů korun by mohlo město získat z Národního plánu obnovy. Jen za zpracování projektové dokumentace už město zaplatilo přes 31 milionů korun. Přesnou cenovku nového centra radnice bude znát až po výběru dodavatele.  

„Je to historicky nejvyšší dotace pro naše město. Je to jedinečná příležitost, jak dosáhnout na finanční prostředky, bez nichž bychom revitalizaci nezvládli financovat,“ uvádí v tiskové zprávě starosta města Jan Jarolím (ANO). 

Mayerovu továrnu na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUDK

Štítky Dvůr Králové nad Labem, továrna, rekonstrukce, radnice, Mayerka, továrna, rekonstrukce, areál, historická, model

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Jak bude vypadat nová Mayerka ve Dvoře Králové nad Labem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.