Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Doudleby nad Orlicí mají obchvat. Dosud přes město jezdilo deset tisíc aut denně

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes dopoledne otevřelo obchvat městysu Doudleby nad Orlicí na Rychnovsku. Téměř tříkilometrový obchvat mimo městys s 1800 obyvateli svedl dopravu z frekventované silnice I/11, která je severním silničním tahem z Čech na Moravu. Provoz začne dnes po poledni, až se odstraní dopravní značení.

Dosud silnice I/11 procházela severní částí městyse a vedla v těsné blízkosti domů a také kolem doudlebského zámku. Na trase bylo několik nepřehledných křižovatek a prudké stoupání a klesání. "Díky přeložce dojde k podstatnému snížení hluku a zlepšení životního prostředí v obci. Doudleby projíždělo více než 10 tisíc vozidel denně, z toho pětina byla těžká nákladní auta," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Obchvat o délce 2,78 kilometru vznikl severně od zástavby městyse. Začíná za Kostelcem nad Orlicí a na kruhovém objezdu u Vamberka navazuje na obchvat Vamberka. Součástí stavby jsou dvě protihlukové stěny o celkové délce 438 metrů. Obchvat postavilo od jara 2021 sdružení společností Strabag a Mados za 148 milionů korun bez DPH.

Starosta Doudleb Ivan Keprta (nezávislý) připomněl, že první jednání o projektu obchvatu Doudleb se vedla již v roce 1990. Obchvat podle něj přinese zásadní zvýšení bezpečnosti dopravy. "Ve špičce byl velký problém se na silnici I/11 z vedlejší silnice dostat. Doudleby nyní ztichnou, ale ke spokojenosti všech obyvatel," řekl starosta.

Stavbaři ještě budou muset dodělat napojení silnice spojující Doudleby s obchvatem. Napojení by mělo být hotové do 23. července. Zatím budou muset řidiči jedoucí od Kostelce nad Orlicí při cestě do Doudleb pokračovat na kruhový objezd u Vamberka a do Doudleb se vrátit.

Závěr stavby spočívající v napojení obchvatu na silnici I/11 byl spojený s dvouměsíční objížďkou.

ŘSD nyní v Královéhradeckém kraji od loňského září staví také obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Devítikilometrový obchvat Nové Paky za 1,3 miliardy korun by měl být hotový v roce 2025. Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,6 kilometru by měl řidičům začít sloužit v roce 2024, jeho cena je 688 milionů korun.

Královéhradecký kraj nyní buduje druhou etapu obchvatu Opočna na Rychnovsku. Stavba za 231 milionů korun včetně DPH by měla být hotová v roce 2024.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, stavby, silnice, obchvat, Doudleby nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doudleby nad Orlicí mají obchvat. Dosud přes město jezdilo deset tisíc aut denně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.