Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Univerzita v Hradci otevírá už zítra centrum terénní archeologie

V Hradci Králové budou zítra slavnostně otevřeny nové laboratoře Centra terénní archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Centrum terénní archeologie působící při Katedře archeologie Filozofické fakulty míří na špičkový archeologický výzkum a na svou činnost si vydělá smluvním výzkumem. Příprava adekvátního zázemí vyšla na jedenáct  milionů korun a centrum zaměstnávající na dvě desítky odborníků a odbornic bude sídlit v ulici Víta Nejedlého v Hradci Králové. 

Centrum terénní archeologie funguje při Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové už od roku 2018. Mladé výzkumné centrum si již svými aktivitami připsalo několik významných úspěchů a etablovalo se jako výrazné české archeologické pracoviště. Zítra tedy zahájí provoz v nových zrekonstruovaných laboratořích v Hradci Králové, které zaměstnají dvě desítky odborníků.

„CETA je významným hráčem na poli archeologické památkové péče nejen ve východních Čechách a důstojné prostory v podobě nového zázemí, jehož rekonstrukce v ulici Víta Nejedlého nás vyšla zhruba na 11 milionů korun, si zkrátka zasloužilo,“ říká děkan FF UHK Jan Prouza s tím, že provoz centra je a nadále bude plně financován ze smluvního výzkumu. A jeho nabídka je skutečně rozmanitá.

V současné době v CETA pracuje dvacet odborníků a odbornic rozdělených do tří oddělení. Součástí nových laboratoří budou přístroje pro pokročilé archeologické analýzy, například RTG, CT, magnetometr, zařízení pro optickou a 3D mikroskopii nebo pro geochemické analýzy,“ navazuje vedoucí centra, archeolog Ladislav Rytíř a pokračuje: „V České republice se jedná o jedno z mála takto koncepčně pojatých pracovišť."

Ohodnoť článek

Foto Martin Vašíček

Štítky Hradec Králové, archeologie, laboratoř, Vít Nejedlý, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Jan Prouza, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita v Hradci otevírá už zítra centrum terénní archeologie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.