Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji přibývá případů selhání srdce, varují lékaři

Podle expertů v Královéhradeckém kraji trpí selháním srdce až osmnáct tisíc lidí, každý rok dalších téměř tři tisíce pacientů přibude. Tisíce z nich však o své nemoci neví.

Lidí se selháním srdce přibývá. Spousta o tom ale nemá ani tušení a a zhoršený zdravotní stav přičítá chybějící fyzické kondici nebo stáří. Kardiologové varují, že v kombinaci s neléčeným srdečním selháním může i obyčejné nachlazení nebo chřipka způsobit vážné zdravotní komplikace. Shodují se také na tom, že v kraji je nutné vybudovat síť ambulancí, v nichž by se lékaři o pacienty se srdečním selháním starali. 

Kolik je v kraji přesně pacientů, lze podle lékařů pouze odhadovat, nicméně v Česku se výskyt srdečního selhání odhaduje u tří procent populace. „Nárůst počtu případů můžeme přičíst celkovému stárnutí populace, ale i tomu, že v Česku se daří zachránit až 95 % pacientů přijatých do nemocnice s infarktem myokardu. Těm pak hrozí vysoké riziko rozvoje srdečního selhání,“ vysvětluje kardiolog Jiří Veselý, který vede ambulanci v Broumově a v Náchodě. Velký problém podle něj představuje fakt, že v kraji „chodí“ tisíce lidí se srdečním selháním, přičemž o své diagnóze zatím neví.

„Pacienti mají často pocit, že když se zadýchávají nebo jim otékají nohy, je to v jejich věku běžné, a ani se nesnaží to řešit se svým lékařem. Na vině přitom může být selhávající srdce a nasazená léčba by jejich zdravotnímu stavu uměla výrazně pomoci a zastavit postup onemocnění,“ říká Terézia Švarcová, kardioložka z Hradce Králové. Kardiologové mají k dispozici řadu moderních léčebných postupů a léků, například tzv. glifloziny, které postup nemoci zpomalují a výrazně snižují riziko toho, že pacient bude muset být pro zhoršení srdeční činnosti hospitalizován.

Experti v souvislosti s prudkým nárůstem případů srdečního selhání upozorňují, že v Královéhradeckém kraji v tuto chvíli není dostatečná kapacita specializovaných ambulancí, které o pacienty se srdečním selháním pečují. V okrese Náchod připadá na tři tisíce pacientů s touto diagnózou sedm kardiologických ambulancí. Léčba srdečního selhání je však ve většině z nich pouze menším dílem jejich náplně. „Léčba pacientů se srdečním selháním je v mnoha případech časově velmi náročná – nastavení správné léčby probíhá v mnoha krocích, za sledování laboratorních výsledků vyžadujících opakované odběry krve a za častého monitorování krevního tlaku a EKG,“ vysvětluje Jiří Veselý. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/orzalaga

Štítky Královéhradecký kraj, doktor, srdce, selhání, kardiolog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji přibývá případů selhání srdce, varují lékaři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.