Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Experimentální archeologové ze Všestar už jsou v Egejském moři. Expedici Monoxylon IV čeká dlouhá plavba

V Egejském moři začala tento týden expedice Monoxylon IV experimentálních archeologů z Archeoparku Všestary na Královéhradecku. Plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene vyplulo v pondělí z řeckého ostrova Samos u pobřeží Turecka a následně dorazilo na ostrov Furni. Do poloviny července by měla expedice urazit zhruba 530 kilometrů.

Expedice navazuje na námořní výpravy v dlabaných člunech - monoxylonech z let 1995, 1998 a 2019, z nichž dvě byly v Egejském moři. Cílem expedic Monoxylon je udělat si lepší představu o tom, jak před 9000 lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace.

V pondělí ráno byl člun spuštěn na ostrově Samos a přesně o půl jedenácté dopoledne poprvé vyplul na moře. "Podařilo se vyhnout silnému větru, ale v dalších dnech se toto riziko nabízí. To sice testuje člun v zajímavých podmínkách, ale bude velmi těžké volit postup plavby," řekl archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Trasa Monoxylonu IV bude mít sedmnáct úseků mezi ostrovy v Egejském moři. Vede z ostrova Samos přes ostrov Mélos na poloostrov Peloponés. Mezi zastávkami bude vzdálenost až padesát kilometrů. Výpravu tvoří dvacítka pádlařů a kormidelník. V doprovodném plavidle plují kapitán plavidla, lékař a kameraman.

Archeologové si chtějí také ověřit, za jakých podmínek šlo v Egejském moři v dávné minulosti přepravovat náklad, který mohla tvořit i zvířata. Náklad simulují například pytle se štěrkem.

Pro expedici Monoxylon IV si všestarští archeologové připravili nový člun. Plavidlo je z jednoho kusu kmene dubu a je větší než dlabané čluny použité při dřívějších expedicích. Téměř tři tuny vážící člun má délku 11,5 metru, široký je až 120 centimetrů. Vyzkoušeli ho několikrát na vodních plochách na východě Čech. Předlohou expedičního plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Expedice Monoxylon IV se koná pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Archeopark Všestary. Rozpočet výpravy činí přes 1,5 milionu korun, tvořen je zejména příspěvky od archeoparku, sponzorů a členů expedice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Monoxylon

Štítky Egejské moře, Všestary, Sámos, Turecko, Královéhradecký kraj, Středomoří, Česko, Řím, Radomír Tichý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experimentální archeologové ze Všestar už jsou v Egejském moři. Expedici Monoxylon IV čeká dlouhá plavba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.