Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradecký kraj udělil cenu Hereditas obligat za záchranu památek v regionu

Cenu Hereditas obligat, v překladu Dědictví zavazuje, v Nové Pace na Jičínsku získala obec Semechnice na Rychnovsku za opravu kaple nebo majitelka zámku v obci Hořiněves na Hradecku. Vedení kraje cenu uděluje za příkladnou péči o památky na území regionu. Kraj chce jejím prostřednictvím zviditelnit výjimečné příběhy lidí, kteří se do záchrany často zapomenutých nebo zanedbaných památek nezištně pouštějí.

"Opět jsme se díky nominacím setkali s úžasnými příběhy lidí, institucí i obcí, kterým není lhostejné jejich okolí a rozhodli se pro změnu," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Cenu Hereditas obligat mohli lidé či organizace získat ve čtyřech kategoriích, a to stavební obnova chráněné stavby, restaurování prohlášené památky, záchrana neprohlášené památky a popularizace památkové péče. Vítěz v každé z kategorií obdržel 50 tisíc korun.

V první kategorii porotci ocenili opravu střechy hořiněveského zámku včetně krovů a obnovu původního způsobu prosvětlení půdních prostor použitím skleněných střešních tašek. Dnešní podoba zámku je z první poloviny 18. století a je připisována architektu Janu Blažeji Santinimu. "Chátrající stavbu se podařilo v roce 2018 manželům Slaninovým odkoupit a postupně opomíjenou kulturní památku rekonstruovat," uvedl Lukáš Vaníček z tiskového oddělení kraje.

Ve druhé kategorii uspěl městys Pecka na Jičínsku za rekonstrukci mariánského sloupu se sochou Panny Marie a sochami světců. Obnova uměleckého díla, které je architektonickou dominantou náměstí v Pecce, byla završena v roce 2022 restaurováním balustrádového ohrazení, schodiště a podlahy kolem sloupu.

V kategorii záchrana neprohlášené památky získala cenu obec Semechnice za loňskou obnovu kaple Panny Marie Bolestné z roku 1892. Opraveno bylo také historické harmonium. "Kaple prošla rozsáhlou rekonstrukcí, o práci se zasloužil bývalý pan starosta. Loni jsme slavili 130 let od vysvěcení kaple a došlo znovu k požehnání a posvěcení," uvedla starostka obce Michaela Vaňková.

Architekt Jan Slavík získal ocenění v kategorii popularizace památkové péče. Podle porotců svůj profesní život věnoval obnově historických objektů v Královéhradeckém kraji. Díky jeho práci byla zachráněna řada významných památek, často i v poslední chvíli, uvedli.

Cena Hereditas obligat je upravenou verzí dvou dosavadních ročníků, které původně nesly název Cena památkové péče Královéhradeckého kraje. Dosud kraj udělil tuto památkářskou cenu například za obnovu krkonošské roubenky ve Velké Úpě na Trutnovsku nebo za záchranu kapličky v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Pod názvem Hereditas obligat se akce letos konala poprvé.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, památky, ocenění, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj udělil cenu Hereditas obligat za záchranu památek v regionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.