Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Statistický geoportál ČSÚ nabízí v mapě informace o obyvatelích, domech a bytech

Lidé si mohou nově v mapě České republiky najít u jednotlivých obcí, okresů a krajů, jestli v nich žije víc mužů, nebo žen, jaká část obyvatel je svobodná, má vysokoškolské vzdělání či české stání občanství. Demografické údaje, jejichž primárním zdrojem je předloňské sčítání obyvatel, zpřístupnil Český statistický úřad na Statistickém geoportálu.

Na mapovém podkladě si zájemci mohou k obcím, krajům a okresům zobrazit také informace o domech a bytech nebo dojíždění lidí do škol a zaměstnání. Cieslar ČTK řekl, že portál může dobře posloužit novinářům nebo i obcím. "Geoportál bude postupně rozšiřován o další formy prezentace statisticko-geografického obsahu, jako jsou například mapy s příběhem, spojující interaktivní mapy s tematicky zaměřeným textovým a multimediálním obsahem nebo mapové dashboardy pro sledování průběžně se měnících statistických dat," uvedl Štěpán Moravec z odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ.

Novinkou jsou Statistické georeporty, které poskytují údaje o obyvatelích, domech a bytech za území vymezené uživatelem, tedy nezávisle na běžném administrativním členění Česka. Zájmovou oblastí tak mohou být podle ČSÚ například záplavové zóny, data mohou posloužit například k mapování hluku, emisí nebo zákazníků. "Pro užší okruh smluvních uživatelů požadujících přesnější údaje ve větším územním detailu je pak určena služba Georeporty API vycházející z adresních bodů, která umožňuje unikátní práci s jinak běžně nedostupnými statistickými daty," doplnil mluvčí.

ČSÚ zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Zajišťuje rovněž vzájemnou srovnatelnost statistických informací ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto IC Hradec Králové

Štítky Český statistický úřad, dům, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistický geoportál ČSÚ nabízí v mapě informace o obyvatelích, domech a bytech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.