Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Expedice Monoxylon vypravila z Hradce do Řecka člun pro plavbu přes Egejské moře

Členové experimentální archeologické expedice Monoxylon IV dnes vypravili z Hradce Králové do Řecka dlabaný člun, v němž se pokusí přeplout Egejské moře z východu na západ. Plavba by měla začít 19. června a trvat čtyři týdny. Expedice by měla přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří. Navazuje na námořní výpravy hradeckých archeologů v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019, z nichž dvě byly v Egejském moři.

Téměř tři tuny vážící člun je z jednoho kusu kmene. Má délku 11,5 metru, široký je až 120 centimetrů. Členové expedice jej dnes naposledy v Česku vyzkoušeli v rámci vodáckého dne na rybníku Biřička na okraji Hradce Králové. Pádlování a plavbu v člunu si mohly vyzkoušet i desítky návštěvníků Biřičky. "Stabilita člunu nás překvapila. Všechny udivilo, jak rychle se člun z plavebního okruhu vrátil, když v něm pádlovali jen laikové," řekl archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Z hladiny Biřičky člun vyzvedl jeřáb a položil jej na automobilový podvalník. Do Řecka plavidlo poveze nákladní auto. Členové výpravy, která má celkem 25 lidí, do Řecka odcestují v pátek 16. června letecky.

Pro expedici Monoxylon IV si hradečtí archeologové připravili nový člun. Plavidlo je z jednoho kusu kmene dubu a je větší než předchozí dlabané čluny použité při dřívějších expedicích. "Nový člun by měl mít lepší plavební schopnosti, měl by být rychlejší a měl by pojmout 20 pádlařů a kormidelníka, zatímco v minulosti bylo v člunu nejvýše devět lidí," řekl Tichý. Dvě plavební zkoušky na nádrži Rozkoš u České Skalice byly podle něj úspěšné.

Trasa Monoxylonu IV by měla být dlouhá kolem 530 kilometrů. Bude mít 17 úseků mezi ostrovy. Povede z řeckého ostrova Samos u pobřeží Turecka přes ostrov Mélos s významným zdrojem obsidiánu a dále do Řecka na poloostrov Peloponés do Argolického zálivu s významnou archeologickou lokalitou, jeskyní Franchthi z období neolitu. Mezi ostrovy bude vzdálenost až 50 kilometrů. Při rychlosti pět kilometrů za hodinu to bude znamenat až deset hodin pádlování. Výpravu bude tvořit 20 pádlařů a kormidelník. V doprovodném plavidle poplují kapitán plavidla, lékař a kameraman.

Archeologové si chtějí především ověřit, za jakých podmínek lze Egejské moře překonat. Při plavbě budou také zkoušet přepravu nákladu, který v minulosti mohla tvořit i zvířata. Náklad budou simulovat pytle se štěrkem. Předlohou expedičního plavidla bylo 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Člun archeologové vyrobili z kmene vyvráceného dubu, který zhruba 300 let rostl v lesích v oboře Mochov u Opočna na Rychnovsku. I proto člun dostal jméno Král Mochova. Na otesání kmene a výrobě člunu členové expedice pracovali loni od dubna do září. Zhruba ze třetiny jej opracovali replikami neolitických kamenných nástrojů.

Expedice Monoxylon IV se uskuteční pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Archeopark Všestary. Rozpočet výpravy činí přes 1,5 milionu korun, tvořen jej zejména příspěvky od Archeoparku, sponzorů a členů expedice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Monoxylon

Štítky ČR, zajímavosti, archeologie, Monoxylon, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Monoxylon vypravila z Hradce do Řecka člun pro plavbu přes Egejské moře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.