Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní květen byl druhý nejteplejší v historii měření

Letošní květen byl celosvětově druhý nejteplejší v historii měření. Rekordních hodnot dosahuje teplota vzduchu nad oceány, oznámila dnes agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Podle agentury zaostala průměrná teplota za dosavadním květnovým rekordem o méně než 0,1 stupně Celsia. V Evropě se sice průměrné teploty blížily normálu, v některých částech Kanady, Afriky a jihovýchodní Asie však bylo výrazně tepleji, než je obvyklé.

"Květen 2023 byl celosvětově druhým nejteplejším v historii měření, protože v rovníkovém Pacifiku se stále objevuje signál El Niňo," řekla zástupkyně ředitele unijní služby Samantha Burgessová. "Teploty nad oceánem již dosahují rekordních hodnot a naše údaje ukazují, že průměrná teplota nad všemi moři bez ledu byla v květnu 2023 vyšší než v kterémkoli jiném květnu," dodala.

Nadprůměrně vlhké podmínky panovaly v květnu na jihovýchodě Spojených států, v oblastech východní Asie, severozápadní Austrálie, Tanzanie a také většině jižní Evropy a na Islandu. Vydatné srážky vedly k záplavám v Itálii a na západním Balkáně.

Naopak nadprůměrné sucho bylo zaznamenáno na většině Pyrenejského poloostrova, v Dánsku, Pobaltí, jižní Skandinávii a ve velké části západního Ruska. Mimo Evropu to bylo v rozsáhlých oblastech Severní Ameriky, ve středním Rusku, ve východní a jihovýchodní Asii, v oblasti Afrického rohu, na většině území jižní Afriky, v Austrálii a Jižní Americe.

Služba, která využívá vysoký počet naměřených údajů ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě, také sdělila, že v roce 2023 dosáhl rozsah mořského ledu v Antarktidě již potřetí rekordně nízké měsíční hodnoty pro dané roční období, a to 17 procent pod průměrem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HaiBaron | Pixabay

Štítky historie, Evropa, Evropská unie, Jihovýchodní Asie, Afrika, Kanada, Rusko, Austrálie, Tichý oceán, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní květen byl druhý nejteplejší v historii měření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.