Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jičíně vyrostou do pár let stovky bytů a desítky rodinných domů

V Jičíně se rýsuje nová obytná čtvrť. Rada města schválila záměr vypsání urbanisticko-architektonické soutěže na řešení zástavby ve volném prostoru mezi ulicemi Seifertova, Markova a obchvatem.

V budoucnu by v Jičíně mohla vzniknout obytná zóna rodinných domů. Celková výměra lokality v Holínském Předměstí je třináct hektarů a soutěž by mohla proběhnout v první polovině roku 2024.

Město Jičín má s urbanisticko-architektonickou soutěží zkušenosti. Připraví tedy soutěžní podmínky, ze kterých vyplynou i parametry soutěže, například zda bude jednokolová, či dvoukolová, a také sestaví komisi, jež bude hodnotit jednotlivé návrhy. Podobný koncept byl v minulosti úspěšný jednak u lokality kasárna, jednak v případě Odpočinkové zóny Cidlina. Zástavba v Holínském Předměstí není novým záměrem, neboť se o ní hovoří už od 90. let v souvislosti s tehdejší výstavbou části obchvatu. Postupně probíhala příprava po majetkové stránce.

Architektonická soutěž může přinést kvalitní návrh, což je důležité zejména ve veřejné výstavbě, která by měla být příkladem pro soukromé investory. Stejně tak je pořádání soutěží důležité i s ohledem na skutečnost, že věnuje zvláštní pozornost kvalitě a rozmanitosti architektury. Náklady na soutěž by mohly být částečně pokryty dotací z Ministerstva pro místní rozvoj. Uznatelným výdajem je v takovém případě celková částka alokovaná na ceny a odměny uvedené v soutěžních.

"Rada města prozatím schválila pouze záměr, tudíž ještě musí proběhnout přípravné práce a vytvoření podkladů pro urbanisticko-architektonickou soutěž. Prozatím tedy nejsou známy bližší podrobnosti," uvedl mluvčí města Jan Jireš s tím, že o soutěži bude město Jičín detailně informovat.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/cooltig

Štítky Jičín, soutěž, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, rodinný dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vyrostou do pár let stovky bytů a desítky rodinných domů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.