Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Královéhradecký kraj zvýší kapacity tříd na středních školách. V jedné třídě bude 33 žáků

Královéhradecký kraj se rozhodl navýšit počty přijímaných žáků do prvních ročníků maturitních oborů na 19 krajských středních školách. Školy si mohou zažádat o výjimku a následně přijmout až 33 dětí do jedné třídy. Hejtmanství tak prakticky přebdělo stát, který hodlá kapacity navyšovat za rok.

Díky tomuto rozhodnutí se v Královéhradeckém kraji podařilo navýšit kapacitu školství o 85 míst. „Jedná se především o gymnázia, střední školy s ekonomickým zaměřením či zdravotnické školy. Mezi obory, kde jsme letos navýšili kapacitu tříd, jsou ale třeba také obory jako stavebnictví nebo informační technologie,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Červíček (ODS). 

Zvýšení kapacity je podle hejtmanství nutné kvůli silnému ročníku. V tomto školním roce ze základních škol odchází 5 601 žáků. To je o zhruba 600 více než v minulém roce. Na středních školách je volných 8,7 tisíc míst. Zhruba polovina jsou maturitní obory, tři tisíce míst jsou na učňovských oborech. Zbytek připadá na gymnázia.  

V oblasti školství chce Královéhradecký kraj apelovat na stát i v oblasti hygienických norem a limitu ve třídách s ohledem na efektivní vyučování. „Je nezbytné, abychom s ministerstvem školství jednali o strategii o předpokládaném rozsahu všeobecného vzdělávání, abychom se tomu mohli do budoucna přizpůsobovat, přestože například míst na gymnáziích máme prozatím dostatek,“ dodal Červíček. 

Ohodnoť článek

Foto EDUCA

Štítky Královéhradecký kraj, střední škola, kapacita, maturita, obor, počet, žák, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj zvýší kapacity tříd na středních školách. V jedné třídě bude 33 žáků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.