Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Porodnice v Trutnově má nové vybavení. Nové ultrazvuky i kardiotokografy za 19 milionů

Porodnice a také gynekologie trutnovské nemocnice má nové vybavení za 19 milionů korun. Nové přístroje nakoupila v posledních čtyřech měsících. Mezi nimi jsou například moderní kardiotokografy na měření ozev plodu, laparoskopický systém pro použití při gynekologických operacích, nový operační stůl a operační svítidla.

Pro budoucí maminky je největším přínosem nový ultrazvuk, který má kvalitnější zobrazení. To lékaři využijí především v prvním trimestru těhotenství. „Možnost kvalitního zobrazení nám mimo jiné umožňuje detailnější zobrazení srdce plodu ve 20. týdnu gravidity. Možností je využití 3D/4D zobrazení miminka, na které se k nám těhotné ženy mohou v případě zájmu objednat,“ uvádí v tiskové zprávě lékařka Ivana Filipová.  

Například nová verze kardiografu pak umožňuje měření pravidelných ozev plodu bez omezení pohybu matky. „Vývoj v medicínských technologiích jde rychle kupředu a nové přístroje nabízejí pro naši diagnostickou i léčebnou praxi vždy citelný pokrok,“ uvedl primář oddělení Jan Kestřánek

Za nákup nového vybavení zaplatila nemocnice bezmála 19 milionů korun. Většina těchto prostředků byla získána z dotačního programu Evropské unie.  

Maminky v hradecké nemocnici budou dostávat snídani formou bufetu

Porodnická a gynekologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) začala novým maminkám po porodu servírovat snídaně formou bufetových snídaní. Široká nabídka potravin je ženám k dispozici po celý den.

 

Od druhé poloviny loňského roku funguje v trutnovské porodnici i celodenní jídelní servis. Podobně jako doma tu mají navíc ženy po porodu k dispozici i plnou ledničku, ze které si mohou vzít, na co mají právě chuť. Nejen v době snídaní, ale po celý den, a dokonce i v noci. 

Trutnovská porodnice byla po rekonstrukci a výrazném personálním posílení znovu otevřená v říjnu 2021. Za 11 měsíců jejího provozu se tu narodilo již 489 dětí. Budoucím maminkám nabízí těhotenské cvičení, předporodní kurzy i prohlídky porodnice. Po porodu se ženy mohou těšit na útulné rodinné prostředí a neomezený přístup k občerstvení 24 hodin denně. 

Ohodnoť článek

Foto ZHKHK

Štítky Trutnov, Evropská unie, gynekologie, vybavení, nemocnice, oblastní, holding, zdraví, těhotenství, porodnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnice v Trutnově má nové vybavení. Nové ultrazvuky i kardiotokografy za 19 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.