Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasiči z Královéhradeckého kraje jsou druzí nejlepší na světě

Královéhradečtí hasiči dosáhli světového úspěchu. Na mezinárodní soutěži záchranných týmů Grimpday 2023 ve Francii získali druhé místo, nestačili jen na Američany.

Hasiči Královéhradeckého kraje přivezli z Francie se soutěže, která se konala teď na konci května, stříbrné medaile. Parta hasičů, kteří standardně působí na Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí, na centrální stanici v Hradci Králové a na stanici v Trutnově ukázala, že tvrdý trénink se vyplácí a máme tak mezi světovou špičkou specializující se na záchranu osob pomocí lanové techniky své místo. V náročné soutěži záchranných týmů, která prověřuje nejen technické dovednosti, ale je náročná i po fyzické a teoretické stránce, čekala na účastníky řada rafinovaných úkolů. Tým HZS Královéhradeckého kraje si z Francie odvezl v celkovém hodnocení skvělé 2. místo. Lepší byl už jen profesionální tým Peak Rescue z USA, třetí se umístili hasiči ze švýcarské Ženevy.

Mezi disciplínami byly například různé scénáře záchrany osob na 85 m vysoké přehradní hrázi, v akvaduktu, v lokalitě bývalého hornické městečka posloužila pro jeden ze scénářů bývalá těžební věž, záchrana probíhala i v šikmém terénu suťoviště. Jedním z úkolů bylo také přemístit na určitou vzdálenost přes překážku 250kg sud s explozivním materiálem. Při tom bylo potřeba postupovat kontrolovaně a bylo nutné si spočítat možnosti zátěže. „Úkolů bylo celkem dvanáct, ale nejsilnějším zážitkem pro nás byla královská disciplína, která se odehrála v přístavu. Všech 24 týmů závodilo najednou na 80 m vysokém portálovém jeřábu. Naším úkolem bylo vystoupat v co nejkratším čase nahoru, vytáhnout všechen materiál včetně nosítek, zajistit figurantku, spustit jí v nosítkách dolů a nakonec se musel dostat dolů i celý tým se vším materiálem. To vše ve třech lidech. I když už jsme byli místy fyzicky na pokraji sil, povedlo se nám být nejrychlejší a v této disciplíně jsme tak zvítězili,“ popisuje mjr. Tomáš Saifrt, jeden z členů týmu a zároveň vedoucí Učiliště požární ochrany HZS Královéhradeckého kraje ve Velkém Poříčí.

Skupiny soutěžící na Grimpday jsou pětičlenné, dále má každý tým svého vlastního figuranta a pozorovatele (rozhodčího), který je přidělen k jednomu ze soupeřících týmů. Během čtyř závodních dnů absolvovali závodníci nejrůznější náročné a často velmi nápadité a pestré úkoly, pokaždé ale šlo o záchranu osob s využitím lanové techniky.

Soutěž znají hasiči už asi 10 let, ovšem nejdříve to vypadalo, že se jí nemohou zúčastnit a nemají šanci na úspěch. V našich českých podmínkách provádíme záchranu systémem jednolanové techniky, ale na soutěži je vyžadována technika dvoulanová. Protože ale hasiči-lezci sledují trendy ve světě a sbírají nové zkušenosti, v loňském roce postavili nadějný tým, který se mohl soutěže zúčastnit. Loni brali čeští hasiči z Královéhradeckého kraje na Grimpday 5. místo, letos už to byly stupně vítězů se skvělým druhým místem.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, technika, soutěž, Francie, hasiči, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Královéhradeckého kraje jsou druzí nejlepší na světě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.