Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zahájení provoz šlapacích drezín mezi Žacléřem a Lamperticemi se odkládá o rok

Zahájení provozu šlapacích drezín na soukromé železnici Žacléř - Královec, v úseku mezi Žacléřem a Lamperticemi, se odkládá o rok. Nový majitel železnice, společnost TMŽ podnikatele Martina Dvořáka, předpokládal zahájení provozu drezín, které mají být atrakcí pro turisty, již o letošních letních prázdninách. Na trati Žacléř - Královec nadále umožňuje provoz zážitkových vlaků, na požádaní nebo pro firemní akce. Společnost TMŽ trať koupila loni od Správy železnic (SŽ), dráha o délce 5,6 kilometrů byla k 28. únoru 2023 na katastru nemovitostí na společnost přepsána a na jaře jí byla předána.

"Narazili jsme na problém, a to se sklonem trati. Zatím jsme technicky nedokázali vyřešit bezpečnost drezín. Domnívali jsme se, že typ drezín, který je používaný na Moravě, bude možné využít i na Trutnovsku. Pro žacléřskou trať tak bude nutné vyrobit drezíny, které budou dosahovat nižší rychlosti a tudíž budou lépe ovládatelné," řekl Dvořák.

V plánu mají nechat vyrobit tři takové drezíny. "Rozhodli jsme se, že provoz drezín mezi Žacléřem a Lamperticemi odložíme o rok. Nechceme nechat nic náhodě," řekl Dvořák.

Společnost TMŽ několik let vlastní trať Čejč – Uhřice na jižní Moravě, kde buduje zážitkovou železnici pro rodiny s dětmi. Podle Dvořáka letos v létě poprvé zahájí zkušební provoz.

Na podkrkonošské trati nejezdí pravidelné vlaky od roku 2009. Samotná trať je ve velmi dobrém stavu, řekl Dvořák. Investice v řádech desítek milionů korun jsou ale potřeba do dvou zchátralých nádražních budov, jedna je v Žacléři a druhá v Lamperticích, které k trati patří.

Ve staniční budově v Žacléři je v plánu muzeum trati a na přilehlých pozemcích stání pro obytná auta. Budovu v Žacléři by společnost chtěla využívat také jako zázemí k provozu šlapacích drezín a celé trati. Budova v Lamperticích by se měla v budoucnu změnit pro ubytování turistů. Společnost TMŽ chce při opravách nádražních budov spolupracovat s místními samosprávami. "Budovu v Žacléři chceme letos začít opravovat, v první řadě je potřeba vyřešit problém se spodní vodou. Rekonstrukce bude trvat několik let," řekl Dvořák.

Společnost TMŽ v lednu 2022 uspěla ve výběrovém řízení na odkup dráhy Žacléř - Královec od SŽ s nabídkovou cenou 2,4 milionu korun, dalších 6,3 milionu korun vynaložila na bankovní záruku, kterou požadovala SŽ na to, že společnost TMŽ bude trať udržovat v provozuschopném stavu nejméně pět let.

"Provozovatelem trati zůstává SŽ, a to do doby, než drážní úřad přesune trať z kategorie D3 do kategorie místní dráha. To by mělo nastat 1. srpna 2023, jde o administrativní záležitost. Tím se významně zjednoduší činnost provozu. Poté bude provozovatelem společnost Railway Capital, která provozuje naši trať na Moravě," řekl ČTK Dvořák.

Provoz na trati Žacléř - Královec začal v roce 1882, šlo o odbočku od dříve postavené trati z Trutnova do polské Lubawky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, železnice, rekreace, Trutnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení provoz šlapacích drezín mezi Žacléřem a Lamperticemi se odkládá o rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.