Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na křižovatku Mileta dá stát 300 milionů, slíbil dnes v Hradci Králové premiér Fiala

Přestavba křižovatky Mileta na silničním okruhu Hradce Králové za odhadovaných 514 milionů korun by měla začít v roce 2024. Stát se bude na projektu podílet částkou 300 milionů korun, řekl dnes v Hradci Králové po jednání s vedením města premiér Petr Fiala (ODS). Přestavbu křižovatky označil za zásadní stavbu pro stotisícové město z hlediska dopravy i jeho bezpečnosti. Výběrové řízení na zhotovitele stavby by mělo začít v polovině letošního roku.

"Finančně se na projektu podílí nejenom město, ale i Královéhradecký kraj a také stát částkou 300 milionů korun," řekl Fiala.

O přestavbu křižovatky město usiluje přes 20 let, má již platné stavební povolení. Stavební práce zajistí jeden zhotovitel, shodli se nedávno všichni aktéři v lokalitě Mileta. Území budoucího staveniště se totiž dělí mezi několik vlastníků, rekonstrukce tak připadá na tři subjekty, a to na Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), Královéhradecký kraj a město Hradec Králové.

Hlavním investorem je ŘSD, město Hradec Králové a Královéhradecký kraj se budou podílet na navazujících stavebních pracích v lokalitě. Radnice má na svou část investic v rozpočtovém výhledu pro roky 2023 a 2024 připraveno 170 milionů korun.

Rekonstrukce by se neměla týkat jen samotné křižovatky, vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty, další změnou bude doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž se zvýší kapacita křižovatky.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, takzvaná malá Mileta, tam vznikne komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Do Zborovské ulice ústí také napojení Benešovy třídy, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Do křižovatky bude ústit také výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibudou nové chodníky.

Na světelné křižovatce Mileta se kříží hlavní silniční okruh, který je součástí tranzitu městem, se silnicí, po které míří do centra města lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky, u níž jsou fakultní nemocnice, univerzita a zdravotnická záchranná služba, se často tvoří kolony aut.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, stavby, Fiala, silnice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

To snad není pravda. Jděte už do prdele, s to vaší Miletou! Nic to nevyřeší, jen totálně zmrvíte dopravu v Hradci na několik let. Navíc ta cena. To se mi snad zdá.

Středa, 24. května 2023, 07:41Odpovědět

Na křižovatku Mileta dá stát 300 milionů, slíbil dnes v Hradci Králové premiér Fiala  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.