Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Safari Park otevírá nové terárium s názvem Severní Afrika. Umí simulovat vedra i období chladu

Safari Park ve Dvoře Králové otevřel nové terárium s názvem Severní Afrika. To je k vidění v předsálí pavilonu Vodní světy. Prostředí připomíná poušť a návštěvníci v něm najdou vzácné plazy severní Afriky. Ošetřovatelé budou v teráriu střídat období veder a také chladu.

Jde o nejteplejší místo v celé zoologické zahradě. Průměrná teplota se tam pohybuje kolem 50 stupňů Celsia. „Protože plazi přirozeně vyhledávají teplá místa, modelovali jsme takové zóny v blízkosti skla tak, aby si lidé mohli krásu jeho obyvatel užívat jako na dlani,“ vysvětluje v tiskové zprávě zoolog Michal Podhrázský. Zvláštností je, že odborníci umělé skály modelovali přímo podle obrázku skal v severoafrickém pohoří Atlas. 

Prozatím je terárium domovem nepříliš často chovaných druhů plazů: želv tuniských, agam hardún a trnorepů zdobených. „Výběr druhů umožňuje, že zvířata plně využívají celý prostor terária od hluboké vrstvy písku, kde si vyhrabávají nory želvy a trnorepi, po nejvyšší skalní výchozy, na které obratně šplhají agamy,“ dodává Podhrázský. 

V současné době se obyvatelé terária zabydlují a rozdělují si teritoria. „Samec agamy hardún vylézá na skalní výchozy, typicky napíná hrdlo a pokyvuje hlavou, samec želvy tuniské zvědavě brázdí nové území a nezříká se šplhat i po velmi strmých stěnách a u trnorepů lze pozorovat bouřlivé námluvy a páření doprovázené kousáním a pronásledováním,“ doplňuje Michal Podhrázský. 

Aktivnější budou zvířata za několik týdnů. Chovatelé budou zvířatům střídat období veder i většího chladu. Tou dobou upadnou plazi do stavu klidu a terárium prakticky usne. Jakmile ošetřovatelé opět zatopí začnou s aktivním životem.  

Chov druhů, které terárium obývají, je neobvyklý. Je však důležitý i z pohledu budoucnosti těchto zvířat. „Zejména želvy tuniské jsou častou obětí nelegálního obchodu a pašeráctví. V Tunisku je zcela běžné koupit mladá zvířata na nejednom trhu uprostřed turistických destinací. Zvířata, která turisté nelegálně pašují v zavazadlech z dovolenkových destinací, obvykle brzy umírají. Přírodní populace se ale nezvládají dost rychle zotavovat a želv tuniských ubývá,“ uzavírá Podhrázský. 

Obdobná je situace dalších druhů i v jiných zemích. Takové nákupy jsou ilegální a nákupčím hrozí velké pokuty i další postihy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky terárium, Severní Afrika, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Tunisko, Atlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park otevírá nové terárium s názvem Severní Afrika. Umí simulovat vedra i období chladu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.