Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Divadlo Drak připravilo výstavu Továrna na utopii pro píseckou Galerii

Divadlo Drak představuje svůj projekt inspirovaný dílem Karla Čapka na mezinárodním Maribor Theatre Festivalu. Tato interaktivní výstava s názvem "Továrna na utopii" je společným projektem Divadla Drak a Mezinárodního institutu figurálního divadla Továrna na utopii a probíhá od 3. května do 2. června 2023.

Výstava, která je součástí programové sekce festivalu nazvané Mladé divadlo 2.0, je rozdělena do šesti instalací, které vznikly jako autorské reakce na Čapkovy romány a dramata, jako například "Továrna na absolutno", "Krakatit", "Válka s mloky", "R.U.R." a "Věc Makropulos". Výstava přináší divákům nejen umělecký zážitek, ale také interaktivitu a možnost se stát spolutvůrcem. 

Původně byla výstava připravena pro výstavní prostor Labyrintu Divadla Drak, poté byla přemístěna do písecké Galerie Sladovna, která se podílela na rozvoji lektorského programu, a nyní se nachází v prostoru Kibla Portal v Mariboru.  

Tento prostor, bývalá textilní továrna, byl zvolen pro svou atraktivitu a historické propojení s dílem Karla Čapka. Stejně jako román "Továrna na absolutno" vyšel před sto lety, tak právě v této továrně začala výroba před více než sto lety. Tímto propojením minulosti s budoucností a fikce se skutečností vzniká zajímavý dialog. 

„Nejen, že se jedná o velmi atraktivní výstavní prostor sám o sobě, jeho historie současně nabízí překvapivé tematické propojení s výstavou samotnou,“ vysvětluje v tiskové zprávě Tomáš Jarkovský, spoluautor výstavy. 

Samotný prostor Kibla Portal vyžadoval nové architektonické řešení, které vytvořil Antonín Matějovský. Technickou stránku a instalaci zajišťují pracovníci Divadla Drak, jako je šéf techniky Petr Seiner, truhlář Roman Beran a jevištní technici Slovinského národního divadla Maribor. 

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Drak

Štítky výstava, Divadlo Drak, divadlo, Karel Čapek, Maribor, projekt, galerie, Tomáš Jarkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak připravilo výstavu Továrna na utopii pro píseckou Galerii  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.