Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Blíž se noc kostelů, v Královéhradeckém kraji se jich otevře víc než osmdesát

V Královéhradeckém kraji se do letošní Noci kostelů dosud přihlásilo 87 církevních budov. Součástí budou prohlídky i kulturní program. Patnáctý ročník Noci kostelů se bude konat v pátek 2. června, jde o celorepublikovou akci.

V letošním ročníku je v celém Česku přihlášeno více než 1680 kostelů a modliteben. Ve stotisícovém Hradci Králové se zapojí 11 kostelů, v historickém centru města například katedrála Svatého Ducha, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo kostel sboru kněze Ambrože. V celém okrese Hradec Králové to bude celkem 18 modliteben.

Například v kostele sboru kněze Ambrože Církve československé husitské nedaleko Ulrichova náměstí v centru Hradce Králové začne program v 16:30 za zvuku zvonů, budou následovat komentované prohlídky, koncerty i modlitba.

Jedenáct církevních objektů se zapojí do Noci kostelů v okrese Jičín, 22 na Náchodsku, 23 na Rychnovsku a 13 na Trutnovsku. Některé církevní budovy správci ještě mohou přihlásit. Konečný počet objektů může být tedy vyšší.

Do Noci kostelů se loni v Královéhradeckém kraji zapojilo 104 objektů, předloni 66. V roce 2021 akci negativně ovlivnila doznívající protiepidemická opatření kvůli šíření koronaviru.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 podle organizátorů akce překročila hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, památky, církve, Noc kostelů, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíž se noc kostelů, v Královéhradeckém kraji se jich otevře víc než osmdesát  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.