Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V hradecké nemocnici začalo fungovat simulační centrum. Podobné zatím bylo jen v Berlíně

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové vzniklo nové Simulační centrum Lékařské fakulty Univerzity. Pomůže především v bezpečnosti při srdečních operacích a rozšíří přístup k moderním terapiím. Vybavení umožňuje simulant vitální funkce pacienta během operace. Podobné centrum nemá v České republice obdoby.

Budoucí i stávající lékaři mohou v simulačním centru nacvičovat jednotlivé kroky během operace, zapojovat a řídit jednotlivé přístroje a vyhodnocovat správnost jednotlivých rozhodnutí a kroků. Podle nemocnice se tím výrazně zvýší bezpečnost operací u skutečných pacientů.  

„Podobně vybavené centrum zatím fungovalo nejblíže v Berlíně. Jsem proto přesvědčen, že o naše centrum bude mezi odbornou veřejností zájem a plánujeme také další rozšiřování nabídky pořádaných kurzů,“ uvádí v tiskové zprávě Martin Volt, vedoucí Oddělení mimotělního oběhu a podpůrných systémů Kardiochirurgické kliniky. 

Nové centrum bude sloužit ke školení odborníků i výuce nových studentů. Zájemci si vyzkouší simulace fyziologických nebo patologických stavů. Následně se je naučí řešit a rozpoznat při nácviku takzvaných terapeutických postupů. „Tyto výukové metody jsou dnes využívány stále častěji a ukazují jasný trend do budoucna,“ uvedl ve zprávě Jiří Manďák, děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kromě českých lékařů se počítá i s výukou těch ze zahraničí.  

Centrum se podařilo postavit díky spolupráci Kardiochirurgické kliniky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové se společností Medtronic. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo otevřít toto vysoce specializované centrum. Doškolování odborníků i výuka studentů vyžaduje moderní a stále sofistikovanější metody,“ uvedl ve zprávě děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Jiří Manďák.  

Možnost seznámit se s novým provozem centra bude mít možnost i laická veřejnost. Do areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové můžou lidé přijít dnes mezi 7:40 a 14:00. V provozu budou simulátory i další technologie, jejichž činnost budou připraveni komentovat odborníci z Kardiochirurgické kliniky. 

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky Berlín, lékařská fakulta, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, klinika, Univerzita Karlova, Hradec Králové, Medtronic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradecké nemocnici začalo fungovat simulační centrum. Podobné zatím bylo jen v Berlíně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.