Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec dokončil opravu posledního z kiosků. Rekonstrukce vyšla na více než pět milionů

Město Hradec Králové dokončilo rekonstrukci všech čtyř historických kiosků na Pražském mostě. Poslední na Tylově nábřeží restaurátoři dokončili včera, když ho osadili měděnou ozdobou s pozlacenými prvky. Rekonstrukce posledního z kiosků vyšla na 5,2 milionu korun bez DPH.

Práce na posledním kiosku začala začátkem minulého roku. Za tu dobu prošel celkovou obnovou. Nová jsou okna, elektroinstalace, podlaha i omítky. Některá okna a dveře jsou zcela nová, jiná se podařilo repasovat.  

„Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, bylo třeba veškeré prováděné práce koordinovat nejen s odborem památkové péče, ale i s Národním památkovým ústavem. Současná podoba kiosku tak co nejvíce odpovídá období, ve kterém byl postaven, tedy letům 1911 až 1912,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Adam Záruba (Změna pro Hradec).  

Za úspěch radnice považuje i to, že se podařilo zhotovit repliku měděné ozdoby, která byla součástí původního návrhu Jana Kotěry. Ačkoliv v dobových nabídkách z roku 1910 město poptávalo ozdobu nazývanou kytice, tak podle odborníků se zcela jistě jedná o fontánu. Z mísy vyzdvižené nad vrchol střechy stříkají jednotlivé proudy se zlacenými kapkami vody. 

„Její výroba byla zahájena v listopadu loňského roku a dokončila se prakticky nyní, začátkem května,“ dodal Záruba. Jen ozdoba radnice vyšla na 352 tisíc korun. Stejný prvek bude v příštím roce doplněn také na protější kiosek na Tylově nábřeží. 

Do využití kiosku budou zasahovat památkáři  

Dříve se v kiosku nacházela provozovna rychlého občerstvení. To už v současné době nebude možné. „Při pronájmu, ať už se jedná o jakýkoliv Kotěrův kiosek, je třeba brát ohled na to, že se jedná o kulturní památku. Z toho samozřejmě plyne několik podmínek, které musí budoucí provozovatel dodržovat,“ vedl ve zprávě náměstek primátorky Pavel Vrbický (Piráti). 

O případném výběrovém řízení by měla rada města rozhodovat v polovině června. „Osobně by se mi zde líbila například prodejna květin nebo suvenýrů,“ dodal Vrbický.  

Rekonstrukce všech kiosků trvala šest let  

Rekonstrukce všech čtyř kiosků na Pražském mostě trvala radnici šest let. Jako první se začalo v roce 2016 kioskem na Tylově nábřeží směrem k historickému centru. Dříve tu byla prodejna punčochového zboží. Nyní tam provozovatel nabízí hotová jídla a pití.  

O dva roky později prošel opravou kiosek na pravé straně Eliščina nábřeží směrem k centru. Město v případě pronájmu tohoto kiosku jedná s Potravinovou bankou, která by zde na podzim mohla zřídit jednu ze svých poboček.  

Poslední kiosek umístěný na levé straně Eliščina nábřeží byl opraven v roce 2020. V současné době je zde umístěna prodejna zmrzliny. Právě na tento kiosek byla navrácena v minulosti zaniklá markýza. 

Autorem historických secesních kiosků je Jan Kotěra, který v roce 1910 připravil projekt, podle něhož byly v letech 1911–1912 postaveny. Jejich výstavba byla hojně diskutována s tehdejším starostou Františkem Ulrichem v době, kdy se stavěl Pražský most. Kiosky na Eliščině nábřeží, na břehu historické části města, získaly podoby válcových středověkých věží s cimbuřím. Naopak kiosky naproti odkazovaly na klasicistní architekturu, dostaly oválný vzhled a zvonovou střechu. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, Jan Kotěra, radnice, Národní památkový ústav, kiosek, rekonstrukce, dokončení, Pražský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec dokončil opravu posledního z kiosků. Rekonstrukce vyšla na více než pět milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.