Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové začala výstava fotografií cílená na architekturu 20.století ve městě

V Muzeu východních Čech v Hradci Králové začíná výstava autorských fotografií Jiřího Zikmunda, který se tematicky zaměřuje na architekturu 20. století v Hradci Králové z netradiční perspektivy. Výstava bude pro veřejnost přístupná od pátku 12. května a potrvá do 25. června. Je součástí projektu Královéhradecký architektonický manuál (KAM), informovali na webu zástupci muzea. Vernisáž výstavy nazvané Detaily moderní architektury Hradec Králové je naplánovaná na dnešek od 17:00.

Výstava je připravena ve výstavní historické secesní budově muzea na Eliščině nábřeží. "Jedná se o výběr 37 nejzajímavějších snímků architektonických detailů královéhradecké moderní architektury. Jiří Zikmund od roku 2018 vytvořil přes 1100 současných fotografií pro unikátní projekt Královéhradecký architektonický manuál, který nabízí databázi, dokumentaci a procházkové stezky po moderní architektuře Hradce Králové," uvedlo muzeum.

Královéhradecký architektonický manuál (KAM) je odborně-popularizační databáze podávající ucelený přehled o architektuře, umění a urbanismu Hradce Králové z let 1894 až 1989. Od roku 2018 je dostupný na webu, od března 2020 se rozšířil o mobilní aplikaci KAM? a od letošní dubna má i podobu tištěného průvodce po moderní architektuře stotisícovým městem. Kapesní průvodce by měl být k dispozici zdarma v Infocentru na Eliščině nábřeží a ve vybraných kavárnách. V Hradci Králové KAM každoročně pořádá například komentované procházky či přednášky.

Garantem projektu KAM je historik architektury Ladislav Zikmund-Lender a realizátorem kulturní nezisková organizace Kontrapunkt. KAM navazuje na úspěšně řešené architektonické manuály v jiných městech, například v Brně (BAM), Plzni (PAM) nebo Litomyšli (LAM).

Hradec Králové je známý svojí meziválečnou architekturou, ve městě v té době působila řada věhlasných architektů. Ve 20. letech minulého století například architekt Josef Gočár navrhl životaschopný regulační plán pro Hradec Králové, kde vznikla řada jeho staveb. Spolu s Janem Kotěrou a dalšími architekty významně zasáhl do moderního podoby města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, architektura, muzea, historie, foto, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začala výstava fotografií cílená na architekturu 20.století ve městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.