Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Hradci Králové končí největší národní skautské jamboree v ČR. Dorazily tisíce lidí

Na královéhradeckém letišti v multifunkčním areálu Park 360 dnes končí národní skautské jamboree. Dorazilo na šest tisíc účastníků včetně doprovodu mladých skautů a dobrovolníků, kteří zajistili provoz akce. Nastavený model se osvědčil a organizátoři budou hledat cesty, jak národní skautské jamboree opakovat pravidelně. Podle ní šlo o největší skautské setkání na území ČR od roku 1931. Začalo 3. května.

"Na dnešní večer je naplánován zakončovací ceremoniál, účastníky čeká poslední noc v areálu a zítra se sbalí a odjedou,"  řekla mluvčí Junáka - českého skauta Barbora Trojak.

Jamboree se podle ní vydařilo, jak z hlediska programu, tak organizace. "Výsledkem je životní zážitek pro tisíce skautů a skautek. Líbilo by se nám, kdyby se každý skaut a skautka v dětském věku, tedy mezi deseti až 15 lety, setkání mohl alespoň jednou zúčastnit. Ideální by bylo opakování v pětiletém cyklu, takový princip se uplatňuje u světového jamboree," řekla Trojak.

Bude to ale záviset na tom, jestli se skautům podaří nelézt pro spolupráci další partnery a také posílit tým dobrovolníků. "Akce je dosti náročná i na kondici dobrovolníků. Potřebovali bychom jich více, aby i oni měli větší šanci si program užít a nebyli přetíženi. To je jedna z výzev, jak zapojit do organizace ještě více lidí," řekla Trojak. V rámci končícího jamboree fungovala například také školka pro děti dobrovolníků. "Je to zajímavý model, který bychom rádi zopakovali," dodala.

Nejvíce lidí na jamboree se v areálu letiště sešlo v sobotu, kdy byl na programu návštěvní den. Dorazily další stovky lidí, například rodičů dětských účastníků či další oddíly. "Odhadujeme, že v sobotu tam bylo celkem 6500 lidí," řekla Trojak.

Většina programu se uskutečnila v areálu letiště na okraji Hradce Králové, kde mají skauti také zázemí. Součástí programu byly kromě tradičních skautských aktivit jako plnění různých úkolů také kulturní program, přednášky či workshopy. V plánu měli i aktivity za účasti složek integrovaného záchranného systému, které se odehrávaly v samotném městě.

Národní jamboree se v Česku naposledy uskutečnilo za nižší účasti v roce 2008.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v ČR. Počet skautů a skautek v ČR podle posledního sčítání překonal 75.000, členská základna stoupá od roku 2006, uvedli zástupci organizace. V ČR je je podle nich 484 skautských středisek sdružující 2297 oddílů, které každoročně uspořádají přes 1200 táborů pro více než 36.000 dětí. "V roce 2022 přibylo 60 nových oddílů a přidalo se 345 dospělých nováčků – dobrovolníků," uvedla Trojak.

Skauting je největším hnutím mladých lidí na světě. Hlásí se k němu 60 milionů lidí ve více než 215 zemích. Základem skautské činnosti je všestrannost, samostatnost, kamarádství a spolupráce v týmu založená na fair play a pobytu v přírodě. Skauting vznikl roku 1907 v Anglii.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Fanta

Štítky ČR, rekreace, skaut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové končí největší národní skautské jamboree v ČR. Dorazily tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.