Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zdravotničtí záchranáři v hradeckém měli loni rekordní počet výjezdů

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Královéhradeckého kraje (KHK) měla v roce 2022 nejvíce výjezdů ve své historii. Záchranáři v kraji vyjížděli k 59.826 událostem, včetně převozů pacientů neodkladné péče. Meziročně šlo o dvouprocentní nárůst. V roce 2021 záchranáři v kraji zaznamenali 58.636 výjezdů. Výjezdové skupiny ZZS KHK zasahovaly v průměru 164krát denně, výjezd měly každých devět minut.

"Lékařské posádky v roce 2022 měly celkem 10.721 výjezdů, včetně zásahů Letecké záchranné služby (LZS) vrtulníkem, transportů mezi nemocnicemi s přítomností lékaře nebo převozů novorozenců v inkubátoru v doprovodu týmu FN Hradec Králové," uvedl mluvčí ZZS KHK Ivo Novák.

Výjezdové skupiny ZZS KHK ošetřily loni 51 658 pacientů při 51 850 událostech. "Oproti roku 2021 byl zaznamenán meziroční nárůst o 3411 ošetřených pacientů, tedy o 7,1 procenta, což je o více než devět ošetřených pacientů navíc každý den," uvedl Novák.

Počet výjezdů a počet ošetřených pacientů se podle něj překvapivě nevrátil k běžným parametrům z doby před začátkem pandemie covidu-19. "Vzestupný trend pokračuje nadále," řekl Novák.

Nejširší skupinou ošetřených lidí jsou pacienti s úrazy, kteří tvoří 20,3 procenta všech pacientů. ZZS KHK loni ošetřila 4458 dětí ve věku do 18 let, což je 8,6 procenta pacientů. "Naši zaměstnanci dále diagnostikovali u 562 nemocných akutní infarkt myokardu a u 1734 pacientů cévní mozkovou příhodu," uvedl Novák.

Zdravotničtí záchranáři spolupracují při vážných případech v hůře dostupných oblastech, například na horách, s profesionálními first respondery složek integrovaného záchranného systému nebo s proškolenými dobrovolníky. Díky tzv. first responderům se může k pacientovi dostat první pomoc ještě před příjezdem záchranky.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má výjezdové skupiny na 17 výjezdových základnách ve 14 městech a obcích. Součástí deseti výjezdových skupin z celkového počtu 33, včetně posádky letecké záchranné služby, byl lékař. Zbylých 23 výjezdových skupin představují nelékařské výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci (RZP). Nad rámec běžných dvou nebo tříčlenných posádek je do systému trvale nasazen také inspektor provozu s plně vybaveným zásahovým vozidlem. V případě potřeby je k dispozici k poskytnutí přednemocniční neodkladné péče nebo zálohování nadměrně vytížených výjezdových skupin, uvedli zástupci ZZS KHK.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky ČR, správa, zdraví, záchranná, 2022, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotničtí záchranáři v hradeckém měli loni rekordní počet výjezdů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.