Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jarní potravinová sbírka získala rekordních 495 tun zboží pro potřebné

Jarní potravinová sbírka vybrala i s on-line supermarkety rekordních 495 tun zboží pro potřebné. Organizátoři sbírky to dnes oznámili v tiskové zprávě. V meziročním srovnání vynesla sbírka o 64 tun zboží více. Při poslední celorepublikové akci se vybralo 445 tun potravin a 50 tun drogistického zboží. V kamenných prodejnách mohli lidé potraviny a drogerii darovat 22. dubna, v internetových obchodech Košík.cz, Rohlik.cz a iTesco sbírka skončila v úterý 2. května.

Sbírka potravin, která se koná od roku 2013, je jednou z největších charitativních akcí v České republice a po celé zemi se jí účastní tisíce dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a lidí z neziskových organizací. Darované zboží se převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně distribuuje potřebným přes jednotlivé charitativní organizace i města a obce.

Organizátoři sbírky, Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR), dnes v tiskové zprávě rovněž poukázali na to, že počet lidí odkázaných na pomoc potravinových bank stále narůstá. "V porovnání s rokem 2021 jich bylo loni o 30 procent víc. Proto je zapotřebí velmi ocenit, že systém charitativních potravinových sbírek v České republice funguje už deset let. Za tu dobu se v nich vybralo 4200 tun potravin," uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Předseda federace potravinových bank Aleš Slavíček již dříve uvedl, že pomoc, která se z bank k lidem dostává s pomocí neziskových organizací, potřebují i lidé ze střední třídy. Podporují tedy i lidi, kteří v minulosti sociální pomoc nepotřebovali. Potravinové banky běžně podporují například seniory nebo samoživitele, loni se podílely také na pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Letos v červenci začnou na 150 místech po celé zemi fungovat výdejny potravinových bank, kde se bude pomoc distribuovat přímo lidem. Projekt má být podle Slavíčka postaven na spolupráci s městy a počítá se i s kamennými výdejnami v některých městech. Mobilní výdejny by měly pomoci dostat potravinovou pomoc k 50.000 lidem.

Potravinová sbírka se od roku 2019 koná dvakrát ročně, pravidelně na podzim a na jaře. Poptávka je hlavně po trvanlivých potravinách, preferované jsou především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie. Podle Prouzy je snaha rozšířit sbírku i na další komodity, jakými jsou nábytek nebo textil. Podzimní kolo potravinové sbírky se letos uskuteční 11. listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sbírka potravin

Štítky jídlo, banka, Tesco, Rohlik.cz, Česko, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní potravinová sbírka získala rekordních 495 tun zboží pro potřebné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.