Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

OBRAZEM: Šílený střelec v Hradci Králové pálil do studentů. Do cvičení se zapojily všechny složky IZS

Všechny složky Integrovaného záchranného systému se dnes zapojily do cvičení, které bylo zaměřeno na aktivního střelce. Celý scénář byl situován do školního prostředí Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Šimkově ulici. Na místě bylo několik desítek policistů, služební vozy, záchranná služba i hasiči. Kromě prvosledových hlídek zasahovala i zásahová jednotka.

První člověk o střelci v budově školy volal na linku 158 krátce po 9:00. „Dobrý den, lékařská fakulta v Hradci Králové. Prosím vás, přijeďte sem. Někdo u nás střílel. Jsme zavřené v kanceláři. Byl to chlap v tmavých kalhotách,“ uvedla žena, která na policii volala.  

Bezprostředně po tomto oznámení operační důstojník na místo poslal dostupné policejní hlídky. „Útočník se mezi tím pohybuje po budově a snaží se dostat i do zabezpečených prostor. V tom mu brání jeden ze studentů, kterému střelec vyhrožuje smrtí. Po prchajícím studentovi několikrát vystřelí,“ uvedla k dnešnímu cvičení Magdaléna Vlčková, mluvčí policie. 

První hlídka přijela v rámci několika málo minut. Policisté zaparkovali zhruba 70 metrů od budovy školy, oblékli balistickou ochranu a vstoupili do budovy. Mezi tím se na místo dostali i strážníci městské policie, hasiči, záchranná služba a také zásahová jednotka. Na místě se zastavuje doprava a uzavírá se celý prostor.  

Po vstupu zásahové jednotky do budovy školy mají policisté jediný úkol – zastavit střelce. To se nakonec povedlo v krátkém čase. „Útočníka se nám podařilo eliminovat do pěti minut,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu vedoucí odboru pořádkové policie Petr Fejtek. Mezi tím z budovy vybíhá několik lehce zraněných a zmatených studentů. 

Než mohou do budovy vstoupit záchranáři, je třeba celý objekt pečlivě prozkoumat. Policisté prozkoumávají místnost po místnosti. To trvá několik minut. Následně přichází pokyn, že mohou záchranáři dovnitř. Vstupují po skupinkách, vždy za asistence policie. Hasiči pomáhají s transportem raněných na sběrné místo, které bylo nedaleko vjezdu do parkovacího domu.  

Od velitele zásahu následně dostáváme informaci, že byl pachatel postřelen a lékař konstatoval smrt. Útočník stihl zasáhl 12 osob.  

Cílem bylo prověřit koordinaci a vzájemnou komunikaci  

„Jednotlivé složky záchranného integrovaného systému tímto cvičením prověřily koordinaci činností při zásahu, vyzkoušely si akceschopnost a další činnosti, které jsou pro podobně náročné zákroky nezbytné,“ řekl na místě novinářům náměstek krajského ředitelství Petr Dušek.  

Na taktickém cvičení s názvem AMOK se podíleli i hasiči, záchranáři a městská policie. „Zdravotní záchranáři berou velice vážně krizové plánování a nácvik jednotlivých postupů. I proto v letošním roce plánujeme pořízení dvou speciálních vozidel s výbavou na události s hromadným postižením osob,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.  

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, zásahová jednotka, Univerzita Karlova, policie, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, AMOK, cvičení, střelec, video, obrazem, foto, centrum, PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Šílený střelec v Hradci Králové pálil do studentů. Do cvičení se zapojily všechny složky IZS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.